JAV teigia, kad per smūgį Irake nukovė proiranietišką vadą

Irake per amerikiečių smūgį buvo nukautas proiranietiškas vadas, dalyvavęs išpuoliuose prieš JAV karius, ketvirtadienį pranešė Pentagonas.

JAV.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
JAV.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2024, 9:46 AM, atnaujinta Jan 5, 2024, 9:47 AM

Šis smūgis, kurį pasmerkė Irako ministras pirmininkas, greičiausiai sustiprins raginimus išvesti amerikiečių karius, kurie dislokuoti šioje šalyje dalyvauti JAV vadovaujamoje tarptautinėje koalicijoje prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS).

„Svarbu pažymėti, kad smūgis buvo surengtas ginantis, nenukentėjo civiliai gyventojai ir nebuvo smogta į infrastruktūrą ar objektus“, – žurnalistams sakė Pentagono atstovas generolas majoras Patas Ryderis.

Pasak jo, taikytasi į proiranietiškos ginkluotos organizacijos Irake „Harakat al-Nujaba“ lyderį, kuris „aktyviai dalyvavo planuojant ir vykdant išpuolius prieš amerikiečių personalą“.

Irako ministro pirmininko Mohammedo Shia al-Sudani biuras kiek anksčiau apibūdino šį smūgį kaip „akivaizdžią agresiją“ ir „pavojingą eskalaciją“.

P. Ryderis nurodė, kad Irakas yra „svarbus ir vertinamas partneris“, o „mūsų pajėgos ten dislokuotos Irako vyriausybės kvietimu, jog padėtų apmokyti ir patartų“ vykdant misiją prieš IS.

„Mes ir toliau glaudžiai konsultuosimės su Irako vyriausybe dėl JAV pajėgų saugumo“, – tvirtino jis.

Smūgis buvo surengtas regione fiksuojant padidėjusią įtampą, kuri susijusi su Gazos Ruože vykstančiu karu tarp JAV sąjungininko Izraelio ir Irano remiamų „Hamas“ smogikų.

Konfliktą išprovokavo kruvinos „Hamas“ atakos prieš Izraelį spalio 7 d., kurios, izraeliečių duomenimis, nusinešė maždaug 1 140 gyvybių.

Po atakų JAV skubiai suteikė karinę paramą Izraeliui, kuris Gazoje inicijavo negailestingą kampaniją. Per ją, anot Sveikatos ministerijos šioje „Hamas“ valdomoje teritorijoje, iki šiol žuvo mažiausiai 22 438 žmonės.

Šios mirtys sukėlė pasipiktinimą Artimuosiuose Rytuose ir paskatino smurtą prieš regione esančias amerikiečių pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.