A. Blinkenas: Izraelis turi padėti Palestinos savivaldai

JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas trečiadienį paragino Izraelį padėti, o ne trukdyti Palestinos savivaldos darbui, sakydamas, kad ant kortos pastatytas ilgalaikis Izraelio saugumas.

A. Blinkenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Blinkenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2024, 2:14 PM

Kalbėdamas Šveicarijos kurorte Davose rengiamame Pasaulio ekonomikos forume, A. Blinkenas pakartojo raginimą „atverti kelią Palestinos valstybės“ sukūrimo link, nors Vašingtonas remia Izraelio kampaniją Gazos Ruože, kuri buvo inicijuota reaguojant į spalio 7-osios „Hamas“ atakas.

„Jei to nebus, neužsitikrinsite tikro saugumo, kurio jums reikia. Žinoma, tuo tikslu į lygtį turi būti įtraukta stipresnė, pertvarkyta Palestinos savivalda, kuri gali efektyviau tarnauti savo žmonėms“, – nurodė A. Blinkenas.

Jis pažymėjo, kad veiksminga Palestinos savivalda gali veikti tik su „Izraelio parama ir pagalba, o ne aktyviu priešinimusi“. „Net ir pati efektyviausia savivalda turės daug problemų, jei jai aktyviai priešinsis bet kuri Izraelio vyriausybė“, – tikino A. Blinkenas.

Jungtinės Valstijos remia Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu raginimą sunaikinti Gazos Ruožą kontroliuojantį islamistinį judėjimą „Hamas“, tačiau savo ruožtu yra paraginusios laipsniškai perduoti Gazos Ruožo kontrolę Palestinos savivaldai, kuriai vadovauja Mahmudas Abbasas.

B. Netanyahu jau kurį laiką smerkia Palestinos savivaldą ir skeptiškai vertina galimybę sukurti Palestinos valstybę.

Vienu nesutarimus keliančiu klausimu JAV spaudžia Izraelį grąžinti mokestines pajamas, kurias jis renka Palestinos savivaldos vardu.

A. Blinkenas sakė, kad Palestinos savivalda deda pastangas išspręsti esmines problemas, įskaitant korupcijos panaikinimą ir skaidrumo didinimą, tačiau „jie negali to padaryti vieni be partnerystės su Izraeliu“.

Tiesiogiai neatsakydamas į klausimą apie B. Netanyahu dešiniojo sparno vyriausybę, A. Blinkenas pažymėjo, kad kritikai praeityje yra apkaltinę palestiniečius, jog jie nėra pasirengę priimti dviejų valstybių sambūviu pagrįsto sprendimo.

„Dabar kyla klausimas, ar Izraelio visuomenė yra pasirengusi svarstyti šiuos klausimus? Ar ji pasirengusi tokiam mąstymui?“ – kalbėjo A. Blinkenas.

Nuo tada, kai spalio 7 d. „Hamas“ prieš Izraelį surengė precedento neturinčius išpuolius, per kuriuos, izraeliečių duomenimis, žuvo maždaug 1 140 žmonių, Gazos Ruože vyksta karas. Atsakomasis Izraelio bombardavimas ir sausumos puolimas, pasak Gazos Sveikatos ministerijos, iki šiol pareikalavo mažiausiai 24 448 palestiniečių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.