Karo analitikai: gruodžio gale Sevastopolyje po Ukrainos smūgio nuskendo rusų korvetė

Palydoviniai vaizdai patvirtina, kad dėl Ukrainos smūgių Rusijos karinio jūrų laivyno objektams laikinai okupuotame Kryme 2023 metų gruodžio pabaigoje nuskendo Rusijos „Tarantul“ tipo korvetė.

Rusijos „Tarantul“ tipo korvetė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos „Tarantul“ tipo korvetė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-19 13:11, atnaujinta 2024-01-19 13:13

Taip teigia analitinis centras Karo studijų institutas (ISW).

„Ukrainos partizanai ir palydovinės nuotraukos patvirtino, kad Ukrainos smūgiai į okupuotą Krymą 2023 metų gruodžio pabaigoje netoli Sevastopolio nuskandino Rusijos „Tarantul“ klasės korvetę“, – rašoma pranešime.

Pažymima, kad Kryme įsikūręs partizanų judėjimas „Ateš“ sausio 18 dieną pranešė, jog jo nariai aptiko nuskendusią „Tarantul“ klasės korvetę Hravskos įlankoje prie Sevastopolio, o atitinkamų koordinačių palydovinės nuotraukos patvirtino, kad laivas nuskendo tarp gruodžio 28 ir 31 dienos.

Tuo pat metu okupacinė Krymo valdžia teigė, kad gruodžio 29 ir 30 dienomis Rusijos kariuomenė esą atrėmė visus Ukrainos oro ir jūrų dronų smūgius į Sevastopolį.

„Šis patvirtinimas apie anksčiau neskelbtą sėkmingą Ukrainos smūgį rodo, kad pastarojo meto Ukrainos kampanija okupuotame Kryme galėjo būti sėkmingesnė, nei iki šiol patvirtino atviri šaltiniai“, – rašė ISW analitikai.

Jie taip pat priminė, kad 2023 metų vasarą Ukrainos gynybos pajėgos sėkmingai atakavo Rusijos Juodosios jūros laivyno objektus ir privertė okupantus atitraukti savo karo laivus iš pagrindinės bazės Sevastopolyje.

Kaip jau buvo pranešta, ankstyvą gruodžio 28-osios rytą Krymo Krasnoperekopsko rajone pasigirdo serija sprogimų. Rusai teigė, kad tai buvo Ukrainos drono ataka.

Gruodžio 30-osios rytą pranešta apie galingą sprogimą centrinėje Sevastopolio dalyje. Rusijos gynybos ministerija teigė, kad šį rajoną atakavo jūrinis dronas.

Nuo 2022 metų rugpjūčio Rusijos okupuotas Krymas, įskaitant Sevastopolio karinio jūrų laivyno bazę, tapo daugkartinių Ukrainos smūgių dronais ir kitais pajėgumais taikiniu.

Rusijos vadovybė paneigė daugumą pranešimų apie jų kariniams objektams padarytą žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.