Sulaikant ginklus iš Irano be žinios dingę JAV specialiųjų pajėgų kariai paskelbti žuvusiais

Jungtinių Valstijų kariuomenė sekmadienį žuvusiais paskelbė du JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) karius, prieš dešimtį dienų dingusius be žinios konfiskuojant Irano ginklus iš nedidelio burlaivio netoli Somalio krantų.

JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2024, 12:32 PM, atnaujinta Jan 22, 2024, 12:34 PM

„Dviejų karinio jūrų laivyno SEAL karių, dingusių be žinios, sausio 11 d. abordažu imant laivelį, kuriuo buvo neteisėtai gabenami pažangioji įprastinė ginkluoti iš Irano, paieškos ir gelbėjimo operacija baigta ir dabar vykdome susigrąžinimo operaciją“, – rašoma sekmadienį paviešintame JAV centrinės vadavietės (CENTCOM) pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad jų būsena „buvo pakeista į „mirę“.

CENTCOM pranešė, kad abu SEAL kariai be žinios dingo, kai JAV karinio jūrų laivyno pajėgos „įvykdė sudėtingą abordažo operaciją“ ir užėmė nedidelį burlaivį, plaukusį tarptautiniuose Arabijos jūros vandenyse netoli Somalio krantų.

Laivu buvo „neteisėtai gabenama pažangi karinė pagalba iš Irano, skirta hučių pajėgoms Jemene ir susijusi su hučių vykdomais išpuoliais prieš tarptautinę komercinę laivybą“, – rašoma pirmiau šią savaitę CENTCOM išplatintame pranešime apie šią operaciją.

Ta buvo „pirmas kartas, kai buvo sulaikyta karinė, Irano hučiams tiekiama pažangioji įprastinė ginkluotė (angl. advanced conventional weapons, ACW) nuo to laiko, kai 2023 m. lapkritį hučiai ėmė puldinėti prekybinius laivus“, – rašoma antradienį pasirodžiusiame pranešime.

„Tiesioginis arba netiesioginis ginkluotės tiekimas, pardavimas arba perdavimas Jemeno hučiams pažeidžia JT saugumo rezoliuciją Nr. 2216 ir tarptautinę teisę“, – nurodoma pranešime.

Nuo karo tarp Izraelio ir „Hamas“ Gazoje pradžios spalio 7 d., Jemeno hučių smogikai ne kartą puldinėjo Raudonąja jūra plaukiančius krovininius laivus, kuriuos jie mano susijus su Izraeliu.

Atsakydamos į išpuolius, sąjungininkų remiamos JAV ir Didžioji Britanija sausio 12 d. sudavė galingą karinį smūgį hučių pozicijoms.

Nuo to laiko JAV kariuomenė nuolat puola hučių pozicijas Jemene. Savo ruožtu, islamistų smogikų grupuotė nesiliauja puldinėjusi laivus Raudonojoje jūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.