JAV prie Jemeno krantų numušė 8 dronus

JAV pajėgos prie Jemeno krantų numušė 8 dronus, o dar 4 sunaikino ant žemės. Apie penktadienį įvykusius incidentus JAV kariuomenė paskelbė šeštadienį, informuoja AFP.

 JAV ne tik įvykdė smūgius prieš hučius, bet ir subūrė daugiašalę jūrų pajėgų koaliciją, kurios tikslas – apsaugoti laivybą šiame tranzito maršrute, kuriuo vyksta apie 12 proc. pasaulio prekybos.<br> EPA-ELTA nuotr.
 JAV ne tik įvykdė smūgius prieš hučius, bet ir subūrė daugiašalę jūrų pajėgų koaliciją, kurios tikslas – apsaugoti laivybą šiame tranzito maršrute, kuriuo vyksta apie 12 proc. pasaulio prekybos.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP-ELTA

Feb 3, 2024, 6:44 PM

Bepilotės skraidyklės Jemene ir netoli jo buvo sunaikintos, kai JAV pajėgos iš oro smogė su Irano siejamoms grupuotėms Irake ir Sirijoje. Tai buvo atsakas į sausio 28 d. įvykdytą išpuolį Jordanijoje, kai dronas smogė karinei bazei ir žuvo 3 amerikiečiai kariai, o daugiau nei 40 buvo sužeista. Dėl šio išpuolio JAV apkaltino Irano remiamas grupuotes.

JAV karinių jūrų pajėgų eksadrinis minininkas penktadienio rytą numušė vieną bepilotę skraidyklę, o naikintuvai F/A-18 ir kitas laivas vėliau tą pačią dieną numušė dar 7 dronus. JAV pajėgos sunaikino dar keturis bepiločius aparatus prieš tai, kai jie buvo paleisti. Apie tai socialinėje žiniasklaidoje pranešė centrinė vadovybė (CENTCOM).

Keturi dronai, kurie buvo sunaikinti ant žemės, priklausė Irano remiamiems Jemeno hučių sukilėliams. Tačiau nepranešta, kokia valstybė ar grupuotė paleido bepilotes skraidykles, kurios buvo numuštos ore. Virš atvirų vandenų numušti aparatai nepadarė jokios žalos ir niekas nenukentėjo.

Pasak CENTCOM, šie veiksmai apsaugos laivybos laisvę ir padidins saugumą tarptautiniuose vandenyse, įskaitant JAV karinių jūrų pajėgų ir prekybinius laivus.

Hučiai laivus Raudonojoje jūroje pradėjo pulti 2023 m. lapkritį, aiškindami, kad jie atakuoja su Izraeliu siejamus laivus, nes palaiko palestiniečius Gazos Ruože, kuris yra niokojamas per Izraelio ir „Hamas“ karą.

JAV ir Jungtinės Karalystės pajėgos atsakė smūgiais prieš hučius, o pastarieji pareiškė, kad dabar ir amerikiečių bei britų interesai tampa teisėtais taikiniais.

JAV ne tik įvykdė smūgius prieš hučius, bet ir subūrė daugiašalę jūrų pajėgų koaliciją, kurios tikslas – apsaugoti laivybą šiame tranzito maršrute, kuriuo vyksta apie 12 proc. pasaulio prekybos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.