Lenkijos prezidentas A. Duda pareiškė abejonių, kad Ukrainai pavyks atsikovoti Krymą

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pareiškė abejonių, kad Ukrainai pavyks atsikovoti Rusijos okupuotą Krymo pusiasalį.

A. Duda.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Duda.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2024, 3:47 PM, atnaujinta Feb 3, 2024, 4:40 PM

Jis interviu „YouTube“ kanalui „Kanal Zero“ penktadienio vakarą patvirtino oficialią Lenkijos poziciją, kad Ukraina turi susigrąžinti visos savo teritorijos kontrolę. Tačiau paklaustas, ar tiki, kad Ukraina iš tiesų gebės tai padaryti, prezidentas teigė: „Man sunku atsakyti į šį klausimą“. Jis sakė to nežinąs, praneša agentūra „Reuters“.

Dar 2014 m. Rusijos okupuotas Krymas, anot A. Dudos, yra specifinė vieta. „Galiausiai jis (Krymas), žvelgiant istoriškai, didžiąją dalį laiko buvo rusų rankose“, – kalbėjo Lenkijos vadovas.

Tokie A. Dudos teiginiai sulaukė kritikos. Ukrainos ambasadorius Lenkijoje Vassylis Svaryčas tinkle X pabrėžė, kad Krymas yra ir liks Ukrainos dalis. Nutraukti Krymo okupaciją esą yra bendras laisvojo pasaulio uždavinys ir pareiga. Ukraina ne kartą akcentavo, kad ketina atsikovoti visą savo teritoriją, įskaitant Krymą.

Prezidentas, kuris yra artimas valdžią po rinkimų praradusiai konservatorių partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS), buvo kritikuojamas ir Lenkijoje. Užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis pažymėjo, kad jo šalis pripažįsta Ukrainos nepriklausomybę tarptautiniu matu pripažįstamų sienų ribose. Lenkija nuo Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 m. yra viena ryžtingiausių vyriausybės Kijeve rėmėjų.

Valdančiosios Lenkijos Piliečių koalicijos (KO) parlamentaras Romanas Giertychas, komentuodamas A. Dudos žodžius, tinkle X rašė: „Koks neįtikėtinai kvailas pasisakymas“. Jis priminė prezidentui, kad Lenkijoje yra miestų, kurie priklauso Lenkija trumpiau nei priklausė kitai šaliai.

PiS stovykla tuo tarpu stojo ginti A. Dudos. Kritika prezidentui yra nepagrįsta, taip pat X tinkle teigė partijos parlamentaras Radoslawas Fogielis. A. Duda esą atsakydamas į klausimą dėl Krymo atsikovojimo tiesiai pasakė, jog nežino, kaip bus.

A. Duda interviu pareiškė nežinąs, ar Ukraina susigrąžins Krymą. „Tačiau manau, kad ji susigrąžins Donecką ir Luhanską“, – pridūrė prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.