Grotos, apipelijusi kamera ir nešvarūs indai: pademonstravo požeminį kompleksą, kuriame buvo laikomi Izraelio įkaitai

​Tunelyje tvyro slogus, drėgnas oras kvepia nuotekomis. Kai užgęsta šviesa, viskas nugrimzta į visišką tamsą. Šio tunelių labirinto po Chan Junisu viduje yra siaura patalpa su išlenktomis lubomis, kurią per pusę dalija grotuoti metaliniai vartai. Pelėsiais dvelkiančioje kameroje, kuri atrodo kaip improvizuota vienutė, Izraelio kariuomenė teigė, kad „Hamas“ laikė mažiausiai 12 įkaitų, pagrobtų ir atgabentų į Gazą spalio 7 d., informuoja portalas CNN.

Vaizdai iš „Hamas“ požeminio tunelio Chan Junise.<br>lrytas.lt koliažas.
Vaizdai iš „Hamas“ požeminio tunelio Chan Junise.<br>lrytas.lt koliažas.
Įėjimas į „Hamas“ tunelį Chan Junise.<br>Stopkadras iš vaizdo medžiagos.
Įėjimas į „Hamas“ tunelį Chan Junise.<br>Stopkadras iš vaizdo medžiagos.
Vaizdai iš „Hamas“ požeminio tunelio Chan Junise.<br>Stopkadras iš vaizdo medžiagos.
Vaizdai iš „Hamas“ požeminio tunelio Chan Junise.<br>Stopkadras iš vaizdo medžiagos.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 10, 2024, 4:53 PM, atnaujinta Feb 10, 2024, 4:55 PM

Izraelio kariuomenė pareiškė, kad šį vertinimą padarė remdamasi išlaisvintų įkaitų parodymais ir teismo medicinos ekspertizės įrodymais, įskaitant DNR. Kai kurie iš jų buvo tarp įkaitų, paleistų per lapkričio pabaigoje įvykusią karo veiksmų pauzę, teigė kariškiai. CNN negalėjo nepriklausomai patvirtinti Izraelio pateiktos informacijos, tačiau detalės sutampa su Izraelio žiniasklaidoje pateiktais įkaitų, teigiančių, kad jie ten buvo laikomi, aprašymais.

Tamsoje po žeme nuolaužos viršuje atrodo nutolusios, o tuštumą užpildo nebylus siaubas. Visi čia laikomi įkaitai negalėjo suvokti nei laiko, nei vietos. Minutės atrodo kaip valandos, o po kelių posūkių į skirtingas šachtas neįmanoma nesijausti sutrikdytam. Komplekse karšta ir labai drėgna. Jo plytelėmis išklotos sienos ir grindys drėgnos nuo kondensato. Oras sunkus, tarsi trūktų deguonies.

Izraelis teigia, kad „Hamas“ sukūrė didžiulį tokių kaip šis kompleksų tinklą, sujungtą giliai po žeme esančiais tuneliais ir šachtomis. Pietinis Chan Juniso miestas, kurį Izraelis laiko viena iš „pagrindinių grupuotės tvirtovių“, šiuo metu yra kovų epicentras.

CNN pateko į nedidelę žurnalistų grupę, kuriai Izraelio gynybos pajėgos (IDF) suteikė karinę palydą ir leido apžiūrėti du tarpusavyje sujungtus tunelių kompleksus centrinėje miesto dalyje, įskaitant patalpą, kurioje, pasak izraeliečių, buvo laikomi įkaitai. IDF parodė panašius kompleksus kitoms žiniasklaidos priemonėms rytinėje Chan Juniso dalyje. Grupę lydėjo vienas iš vyriausiųjų IDF vadų, brigados generolas Danas Goldfussas.

Vizito metu D. Goldfussas CNN pasakojo, kad tunelių sistema driekiasi per didžiąją Gazos Ruožo dalį ir kad „Hamas“ ja naudojosi planuodama ir vykdydama spalio 7 d. mirtiną teroro išpuolį.

„Jie praleido daugybę metų statydami šią infrastruktūrą, tai nėra dvejų metų projektas, tai – daug metų trukęs planavimas. Taigi, jei kas nors paklaustų, kiek laiko buvo planuojama spalio 7-oji, atsakyčiau, kad daug metų, – sakė jis ir pridūrė, kad jaučia tam tikrą atsakomybę už Izraelio pažeidžiamumą dėl „Hamas“ atakų. – Man, kaip generolui, nepavyko apginti savo žmonių“.

Nuo karo pradžios tarptautinei žiniasklaidai buvo uždrausta patekti į Gazos Ruožą.

Pasak Izraelio pareigūnų, per spalio 7 d. „Hamas“ įvykdytą teroro išpuolį pietų Izraelyje, per kurį žuvo 1 200 žmonių, buvo paimta daugiau kaip 250 įkaitų. Pasak „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio vykdomą Gazos Ruožo bombardavimą iš oro ir antžeminį puolimą, kurio metu buvo sulyginti su žeme ištisi rajonai, įskaitant šį, žuvo daugiau kaip 27 000 palestiniečių ir 66 000 buvo sužeisti.

CNN žurnalistas į tunelių tinklą pateko pro rūsio sieną, dabar visiškai atidengtą milžiniško kraterio, kurio teritorija apsupta susprogdintų daugiaaukščių gyvenamųjų pastatų.

IDF pranešė, kad trys įkaitai – 16 metų Saharas Calderonas, 16 metų Or Yaakovas ir 29 metų Sapiras Cohenas – buvo paleisti iš šios vietos per paliaubas, dėl kurių buvo susitarta lapkričio pabaigoje pagal Izraelio ir „Hamas“ susitarimą dėl įkaitų. Šie trys asmenys buvo pagrobti iš Nir Ozo, kibuco bendruomenės netoli Izraelio sienos su Gazos Ruožu.

CNN negalėjo nepriklausomai patikrinti, ar jie buvo laikomi šiame komplekse. Tačiau „Hamas“ propagandiniuose vaizdo įrašuose įkaitai rodomi panašiose uždarose patalpose su plytelėmis išklotomis sienomis.

Paliaubų metu buvo išlaisvinta daugiau kaip 100 Izraelio ir užsienio įkaitų, o mainais į tai paleisti Izraelio kalėjimuose laikomi palestiniečiai. Izraelis mano, kad 132 įkaitai vis dar laikomi Gazos Ruože tokiuose kompleksuose kaip tas, į kurį CNN buvo palydėta po Chan Junisu.

Sausio pabaigoje Izraelio pajėgos suintensyvino puolimą Chan Junise, kur, pasak Jungtinių Tautų, buvo apgriautos medicinos įstaigos ir kiti pastatai, kuriuose glaudžiasi perkeltieji civiliai gyventojai, ir dėl to masiškai nukentėjo daug žmonių. IDF teigė, kad savo operacijomis Chan Junise siekia išardyti „Hamas“ karinę struktūrą ir tvirtoves, o savo veiksmus pateisino dideliais tunelių plotais, kuriuos buvo siekiama sunaikinti.

Palestiniečių sveikatos apsaugos pareigūnai ir medikai taip pat pranešė, kad Izraelio tankai ir bepiločiai lėktuvai šaudė į žmones, bandančius pabėgti iš dviejų Chan Juniso ligoninių, kuriose, „Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, Izraelio pajėgos nutraukė svarbiausių vaistų, maisto ir degalų tiekimą. IDF tvirtina, kad „Hamas“ smogikai ligonines šioje teritorijoje naudoja kariniams tikslams.

Požeminis labirintas

Požeminio komplekso viduje šachtos yra ankštos. Jungiamieji praėjimai tarp patalpų yra vos tokio aukščio, kad būtų galima stovėti, ir tokie siauri, kad du praeinantys žmonės neišvengia fizinio kontakto.

Kai kurie tuneliai iki kulkšnių užlieti purvu.

D. Goldfussas teigė, kad IDF mano, jog „Hamas“ lyderiai, įskaitant vyriausiąjį pareigūną Gazos Ruože Yahya Sinwarą, pasislėpė šiame komplekse giliai po Chan Junisu, kai Izraelis pradėjo karinį atsaką į spalio 7 d. išpuolį. Kažkuriuo metu per IDF antžeminę operaciją ši tinklo dalis buvo pertvarkyta taip, kad joje būtų galima laikyti įkaitus, sakė D. Goldfussas, atkreipdamas dėmesį į narvą primenančias grotas, kurios, atrodo, buvo įrengtos neseniai.

CNN negalėjo patikrinti nei šių, nei kitų D. Goldfusso teiginių apie tai, kas galėjo būti laikomi labirinte ir kokia buvo pirminė jo paskirtis.

Iš CNN ekskursijos paaiškėjo, kad kompleksas buvo naudojamas ilgą laiką. Aplink mėtėsi išmėtytos šiukšlės, tuščios maisto ir gėrimų pakuotės, suteptos antklodės ir atsitiktiniai drabužių skiautai. Virtuvėje, kurioje sumontuota pagrindinė įranga, nešvarūs indai buvo sumesti į kriauklę.

Vis dėlto į interjero dizainą buvo įdėta nemažai dėmesio. Kambariai išklijuoti plytelėmis, labiau tinkančiomis namams, o ne pogrindiniam smgoikų grupuotės kompleksui. Virtuvėje plytelės išklijuotos dubenėliais su kiaušiniais ir agurkais, gėlių krepšeliais ir stiklainiais su angliškais užrašais „miltai“, „sausainiai“ ir „grūdai“.

„Virtuvėje matosi; jie net skyrė laiko, kad čia jaustųsi kaip namie. Pirminis šio tunelio tikslas nebuvo čia laikyti pagrobtuosius, tai buvo strateginis tunelis, čia yra tualetas, vonios kambarys, yra techninės priežiūros tunelis, „Hamas“ lyderiai čia leisdavo laiką“, – tvirtino D. Goldfussas.

Išeinant iš požeminio komplekso matyti didžiuliai Izraelio kariuomenės padaryti griuvėsiai.

D. Goldfussas sakė, kad ten, kur CNN pateko į tunelį pro didžiulį kraterį, kadaise stovėjo pastatas, o kitos šachtos tarsi voratinklis nusidriekė per rajoną. Nuniokojimas didžiulis – iš pirminio statinio neliko nieko; jo likučiai buvo nušluoti buldozeriu, kad būtų atidengtas įėjimas į tunelį.

Panašių griuvėsių buvo galima pamatyti visame aplinkiniame gyvenamajame rajone. Daugumoje pastatų vietoj langų atsivėrė skylės. Keliuose balkonuose pakabinti skalbiniai vis dar plevėsavo žiemos vėjyje. Knygos ir asmeniniai daiktai gulėjo išmėtyti aplink griuvėsius.

Nė vienas iš pastatų neatrodė tinkamas gyventi, ir aplink juos nebuvo nė gyvos dvasios.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.