Sukrėsti ES vadovai reikalauja ištirti šaudynes į pagalbos laukusią minią Gazoje

Du aukščiausi ES vadovai penktadienį pareiškė, kad juos „giliai sukrėtė“ daugiau kaip 100 palestiniečių žūtis po to, kai Izraelio kariai pradėjo šaudyti į minią pagalbos pristatymo metu, ir pareikalavo atlikti tyrimą.

U. von der Leyen.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
U. von der Leyen.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2024, 2:41 PM, atnaujinta Mar 1, 2024, 2:43 PM

„Sukrėsti ir pasipiktinę vakarykščiu nekaltų civilių gyventojų žudymu Gazos Ruože, desperatiškai laukiant humanitarinės pagalbos“, – socialiniame tinkle „X“ paskelbė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis.

„Turėtų būti nedelsiant pradėtas nepriklausomas tyrimas, o atsakingi asmenys patraukti atsakomybėn“, – pareiškė jis.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen sakė, kad ją „giliai sukrėtė vaizdai iš Gazos“, ir pridūrė, kad „reikia dėti visas pastangas, kad įvykis būtų ištirtas“.

Gazos Ruože veikiančios „Hamas“ valdžios institucijos teigia, kad 112 palestiniečių žuvo ketvirtadienį Izraelio kariams atidengus ugnį per pagalbos pristatymą.

Izraelio šaltinis pripažino, kad kariškiai pradėjo šaudyti į minią, pridurdamas, kad kariai manė, jog civiliai gyventojai „kelia grėsmę“.

Netrukus po to, kai Ch. Michelis ir U. von der Leyen pareiškė pasipiktinimą, Europos Komisija paskelbė, kad stiprina pagalbos palestiniečiams finansavimą.

Komisijos atstovas spaudai Ericas Mameris sakė, kad ES „toliau mokės 50 mln. eurų UNRWA ir 2024 metais padidins skubią paramą palestiniečiams 68 mln. eurų“.

UNRWA yra JT agentūra palestiniečių pabėgėlių reikalams. Jos finansavimui iš tarptautinių partnerių iškilo grėsmė po to, kai Izraelis apkaltino kai kuriuos jos darbuotojus dalyvavus spalio 7 dienos „Hamas“ surengtame išpuolyje prieš Izraelio bendruomenes netoli Gazos Ruožo.

ES pareiškė, kad, atsižvelgdama į Izraelio kaltinimus, peržiūrės, bet nestabdys UNRWA finansavimo.

E. Mameris žurnalistams sakė, kad UNRWA sutiko su „eile sąlygų“, įskaitant ES vadovaujamą auditą, ir kad kita lėšų dalis bus išmokėta „kitos savaitės pradžioje“, o vėliau bus išmokėta dar 32 mln. eurų.

Papildoma 68 mln. eurų humanitarinė pagalba bus teikiama per įvairias organizacijas, pavyzdžiui, Raudonąjį Kryžių ir Raudonąjį Pusmėnulį, sakė E. Mameris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.