JAV pradėjo virš Gazos Ruožo mėtyti paketus su maistu, Izraelis nutrauks kai kuriuos karinius veiksmus

Jungtinės Valstijos, anot žiniasklaidos, pradėjo civilius gyventojus Gazos Ruože iš oro aprūpinti pagalbos prekėmis. Stotys CNN ir NBC, remdamosi vyriausybės šaltiniais, šeštadienį pranešė, kad trys JAV karinių pajėgų transportiniai lėktuvai virš palestiniečių teritorijos numetė iš viso 66 paketus su maisto produktais.

Gazos Ruožas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Gazos Ruožas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2024, 5:25 PM, atnaujinta Mar 2, 2024, 9:19 PM

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį, praėjus dienai po to, kai laukdami humanitarinės pagalbos žuvo daugiau kaip 100 palestiniečių, pareiškė, kad JAV pradės oru gabenti humanitarinę pagalbą į Gazos Ruožą.

„Turime padaryti daugiau, ir Jungtinės Valstijos padarys daugiau, – sakė J. Bidenas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose. – Artimiausiomis dienomis kartu su savo draugais Jordanijoje ir kitur ketiname iš oro mėtyti papildomų maisto produktų ir kitų atsargų“.

Izraelis dėl humanitarinių priežasčių laikinai nutrauks kai kuriuos karinius veiksmus

Izraelio kariuomenė pranešė, jog laikinai nutrauks karinius veiksmus atskirose Gazos Ruožo teritorijose, kad būtų galima lengviau pristatyti pagalbos prekes.

Tai galios nuo 10.00 iki 14.00 val. (vietos laiku) nuo šeštadienio iki ketvirtadienio imtinai skirtinguose Rafos ir Deir al Balaho miestų kvartaluose, šeštadienį tinkle X pranešė kariuomenės atstovas. Ribotas karinių veiksmų nutraukimas esą pasitarnaus ir tam, kad civiliai galėtų saugiai pasiekti pagalbos prekių dalijimo vietas.

Humanitarinė pagalba kenčiantiems palestiniečių gyventojams karo nusiaubtame Gazos Ruože yra vienas konflikto tarp Izraelio ir tarptautinių pagalbos organizacijų šaltinių.

Šios dažnai skundžiasi, kad maisto produktai, vanduo ir kitos gyvybiškai svarbios prekės dėl biurokratinių kliūčių nepasiekia pagalbos reikalingų žmonių. Izraelis, kuris kartu su Egiptu kontroliuoja pasienio perėjimo punktą į Gazą, neigia bereikalingai sulaikantis vilkstines.

Pagalbos organizacijos 2,3 mln. palestiniečių situaciją vadina katastrofiška. 80 proc. jų tapo vidaus pabėgėliais blokuojamame Gazos Ruože.

Būstai ir komunalinė infrastruktūra daugelyje dalių sugriauti. Šimtai tūkstančių žmonių gyvena palapinėse ar gatvėje. Trūksta maisto, švaraus vandens, medikamentų, sanitarinių mazgų ir sveikatos priežiūros.

Gazos Ruožo sveikatos ministerija: per Izraelio ataką Rafoje žuvo 11 palestiniečių ir 50 buvo sužeisti

Per spėjamą Izraelio oro smūgį Rafoje, Gazos Ruožo Sveikatos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 11 palestiniečių. Dar 50 žmonių buvo sužeisti, šeštadienį pranešė institucija. Nepriklausomai patikrinti šių duomenų nėra galimybės.

Izraelio kariuomenė kol kas incidento nekomentuoja. Pasak ministerijos, buvo smogta pabėgėlių palapinėms, įrengtoms prie įėjimo į Emyratų ligoninę Tal al Sultano miesto dalyje. Tarp žuvusiųjų esą yra ligoninės sanitaras bei medicinos sesuo.

Rafoje, piečiausiai esančiame Gazos Ruožo mieste pasienyje su Egiptu, šiuo metu gyvena apie 1,5 mln. žmonių. Dauguma jų yra pabėgėliai, pabėgę nuo karo iš kitų palestiniečių teritorijos dalių. Daugelis jų apgyvendinti palapinėse. Čia jie neturi pakankami sanitarinių mazgų bei medicininės priežiūros.

Izraelis, anot žiniasklaidos, dalį Rafos, įskaitant Tal al Sultano rajoną, įvardijo kaip saugias teritorijas, kai ankstesniuose karo etapuose ragino palestiniečių civilius evakuotis iš kai kurių Gazos Ruožo zonų, kad jie išvengtų karo veiksmų.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.