Albanija atidarė modernizuotą oro bazę

Reaguodama į Rusijos karo su Ukraina padarinius, Albanija stiprina savo regioninį saugumą – NATO šalies vyriausybė pirmadienį atidarė modernizuotą oro bazę pietrytiniame Kučovės mieste.

Albanijos oro bazė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Albanijos oro bazė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2024, 4:00 PM, atnaujinta Mar 4, 2024, 4:22 PM

Maždaug už 50 kilometrų į pietus nuo sostinės Tiranos esanti karinė bazė išplėsta į taktinę NATO bazę, kad atsižvelgiant į „neoimperialistinę grėsmę iš Rusijos“ būtų garantuotas didesnis regiono saugumas“, sakė ministras pirmininkas Edi Rama.

NATO investavo į šios bazės modernizavimą apie 50 mln. eurų. Dar 5 mln. eurų skyrė Albanijos valstybė.

Vis dėlto Albanijos oro pajėgos šiuo metu neturi naikintuvų ir yra ginkluotos tik sraigtasparniais ir bepiločiais orlaiviais, įskaitant turkiškus TB2 „Bayraktar“ dronus, kuriuos įsigijo 2022 m. gruodžio mėnesį. Šio tipo bepiločius orlaivius, gabenančius lengvas lazeriu valdomas bombas, Ukraina naudoja prieš Rusiją.

Albanijos oro gynyba turi būti toliau plečiama, sakė E. Rama, bet išsamesnės informacijos nepateikė. Komunistiniais laikais Kučovė buvo strateginis buvusios Sovietų Sąjungos forpostas, sakė ministras pirmininkas.

Albanija, NATO narė nuo 2009 m., pabrėžė, kad įtampai dėl Rusijos invazijos į Ukrainą drebinant regioną Aljanso svarba pietryčių Europoje didėja. Bazė taip pat yra naujausias Albanijos poslinkio į Vakarus simbolis ir svarbus karinis buferis Europoje.

Albanijos mieste, anksčiau pavadintame sovietų diktatoriaus Josifo Stalino vardu, kadaise buvo dešimtys sovietų ir kinų gamybos lėktuvų, daugelį metų paliktų rūdyti po atviru dangumi buvusioje komunistų oro bazėje. Bazė dabar Kučove vadinamame mieste buvo paversta šiuolaikišku NATO objektu per pastaruosius dvejus metus. Atidarymo renginyje dalyvavo NATO atstovai ir diplomatai. Pasak NATO atstovo generolo leitenanto Juano Pablo Sanchezo de Laros, bazės inauguracija rodo, kad Aljansas radikaliai pakeitė požiūrį ir aktyviai dalyvauja šiame regione.

Naujoji bazė greičiausiai suerzins Maskvą, griežtai prieštaraujančią bet kokiai NATO plėtrai į Rytų ir Vidurio Europą, o ypač Balkanuose, tradiciškai svyravusiuose tarp Rytų ir Vakarų. Po atnaujinimo objektas veiks kaip taktinė operatyvinė bazė su atnaujintu daugiau nei dviejų kilometrų ilgio kilimo ir tūpimo taku ir atnaujintu valdymo bokštu. Bazė taip pat galės priimti moderniausius karo lėktuvus, taip pat bus naudojama degalų papildymui ir amunicijos saugojimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.