Praneša, kad Ukrainoje prasideda naujas karo etapas: įvardijo pagrindinę užduotį

Rusija ketina maksimaliai išnaudoti Ukrainos amunicijos trūkūmą ir pergalę Avdijivkoje: V. Putino pajėgos ruošiasi naujam puolimui. Tuo tarpu Ukraina žengia į naują karo su Rusija etapą, kuriame svarbiausia užduotis – gynybinių linijų ir apkasų kasimas.

 Praneša, kad Ukrainoje prasideda naujas karo etapas: įvardijo pagrindinę užduotį.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Praneša, kad Ukrainoje prasideda naujas karo etapas: įvardijo pagrindinę užduotį.<br> AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos karių apmokymai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos karių apmokymai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainiečių karys.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainiečių karys.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Mar 7, 2024, 11:55 AM, atnaujinta Mar 7, 2024, 1:51 PM

Ukrainos ginkluotosios pajėgos yra priverstos kasti apkasus, laukiant didelio masto puolimo, kurį rusų pajėgos gali pradėti jau šį pavasarį, praneša „The Wall Street Journal“.

Šiuo metu Rusijos kareiviai atakuoja Ukrainos pozicijas keliuose taškuose, stengdamiesi išnaudoti pergale Avdijivkoje. Maskva supranta, kad Ukrainos daliniams trūksta karių ir amunicijos, tačiau tam ruošiasi ir Kijevas. Teritorijose, esančiose Avdijivkos vakaruose stovi ekskavatoriai, o frontas labiau primena statybų aikštelę nei mūšio lauką, pabrėžia „The Wall Street Journal“ .

Leidinyje teigiama, kad Ukraina bando statyti įtvirtinimus, kurie yra panašūs į tuos, kuriuos Rusija pastatė prieš metus. Šios okupantų gynybinės sistemos buvo efektyvios ir praėjusią vasarą leido sulaikyti ukrainiečių karių kontrpuolimą.

Tokia pati užduotis dabar laukia ir Kijevo. Ukrainiečių kariai kasa žemę, kuria prieštankinius griovius ir tranšėjas, ypač vietovėse netoli Avdijivkos.

Apkasų svarba

Šie veiksmai prasidėjo jau 2023 m. lapkritį. Tada Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad statybas reikia paspartinti ir paragino privačias bendroves bei tarptautinius donorus prisijungti prie šio proceso.

„Visuose svarbiausiose frontų vietose turime įsikasti ir paspartinti statybų tempą“, – aiškino jis.

Šį pirmadienį Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis pranešė, kad įtvirtinimų statybai skirta beveik 31 mlrd. grivinų (apie 772 mln. eurų).

Tuo pat metu Vakarų pareigūnai ir Ukrainos kariai pranešė, kad strategija „kasti ir kariauti“ nedavė reikšmingų rezultatų.

„Pažangos įsikasime trūkumas tampa Ukrainos problema, nes Rusija intensyvina savo atakas. Pastarosiomis dienomis ji išstūmė Ukrainos pajėgas iš kelių kaimų Avdijivkos vakaruose, nors kiek toliau į vakarus esančiose kalvose ir rezervuaruose gali būti natūralių įtvirtinimų, kuriuos būtų galima panaudoti tolimesnei gynybai“, – rašoma leidinyje.

Gynybos analitikas Franzas-Stefanas Gadi, kuris neseniai lankėsi fronto zonose rytiniame Donbase pateikė nerimą keliančią prognozę.

„Daugiasluoksnės gynybos trūkūmas turėtų kelti didelį nerimą Ukrainoje. Šalies pajėgoms padėtis gali tapti gana kritiška“, – pranešė jis.

Tuo pat metu fronto linijoje esantys Ukrainos kariai pripažįsta, kad kovos sąlygos jiems nepalieka jokių kitų galimybių.

„Esamomis sąlygomis turime kasti gynybines linijas ir jas apstatyti“, – pasakojo 3-iosios specialiosios brigados vado pavaduotojas Maksimas Žorinas.

Kariai, paskirti vykdyti kovines užduotis yra priversti kasti gynybines linijas, dažnai apšaudomi okupantų artilerijos. Tačiau sunkumų kyla dėl to, kad norint pastatyti veiksmingus įtvirtinimus, nepakanka vien „gyvosios jėgos“, pabrėžia „The Wall Street Journal“.

M. Žorinas tikisi, kad gynybos linija Avdijivkos vakaruose yra pakankamai sustiprinta, kad atlaikytų Rusijos puolimą, kurio tikimasi artimiausiomis savaitėmis.

Priminė apie karių trūkumą

Praėjusią vasarą, kuomet Ukrainos ginkluotosios pajėgos pradėjo kontrpuolimą prieš Rusiją, jų pėstininkai ir technika greitai įstrigo sudėtingame kliūčių tinkle, kurias Maskva statė ištisus mėnesius.

„Rusijos pagrindinėje gynybinėje juostoje buvo daugiasluoksnės tranšėjų linijos, prieštankiniai grioviai, betoniniai blokai ir dideli minų laukai, kuriuos įveikti pasirodė beveik neįmanoma. Dabar sukurti panašią gynybą gyvybiškai svarbu Ukrainai“, – rašo „The Wall Street Journal“.

Dar vienas faktorius, kuris yra gyvybiškai svarbus Ukrainai yra naujų karių mobilizacija. „The Wall Street Journal“ aiškinimu, Ukrainos politika dėl karių šaukimo į kariuomenę yra gana neįprasta.

Dabar Ukraina žengia pirmuosius žingsnius keičiant mobilizacijos procesą, tačiau šalies parlamentas dar nepriėmė būtino įstatymo projekto. Tuo pat metu karinė vadovybė atlieka brigadų auditą, bandydama rasti kokių nors pagalbinių pajėgų frontui, praneša „The Wall Street Journal“.

„Ukrainoje kiekvienam koviniam daliniui dislokuojami beveik trys pagalbiniai daliniai – tai sovietinės karinės struktūros palikimas. Tačiau, perskirsčius šiuos karius, gali susilpnėti ginkluotosios pajėgos“, – aiškinama leidinyje.

Tačiau minėtas Ukrainos problemas gali kompensuoti Rusijos armijos trūkumai.

„Nors Maskva turi daugiau kareivių ir išteklių nei Kijevas, ji vis dar remiasi prastai apmokytų karių mase. Jie šturmuoja Ukrainos pozicijas taikydami taktiką, kuri Rusijai kainavo tūkstančius gyvybių“, – primena „The Wall Street Journal“.

Rusijos Federacijai Avdijivkos užėmimas kainavo labai brangiai. Vieno Rusijos pajėgų kariškio teigimu, puolime rusai prarado apie 16 tūkst. karių.

Be to, Maskva mūšiuose dėl miesto prarado daugiau kaip 400 tankų, pėstininkų kovos mašinų ir kitos sunkiosios šarvuotos technikos, teigė vienas NATO pareigūnas.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija pateikė griežtesnę analizę. Vasario mėnesį per dieną vidutiniškai žuvo ar buvo sužeisti apie 983 Rusijos kariai.

„Tai didžiausi nuostoliai nuo Maskvos plataus masto invazijos pradžios prieš dvejus metus“, – pabrėžiama analizėje.

Parengta pagal „The Wall Street Journal“ ir „UNIAN“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.