Iš Estijos žvalgybos – nerami žinia: Rusija jau ruošiasi kitam karui

​Praėjus dvejiems metams po plataus masto invazijos į Ukrainą, Rusija tvirtai stovi ant karo bėgių ir jau ruošiasi kitam konfliktui. Apie tai rašo portalas „Unian“.

Karas Ukrainoje.<br>lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje.<br>lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos operacija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos operacija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-03-15 12:05, atnaujinta 2024-03-15 12:07

Leidinys „Foreign Policy“, remdamasis Estijos žvalgybos pareigūnų pareiškimais, praneša, kad Kremlius pertvarko ir plečia šalies kariuomenę, tikėdamasis konflikto su NATO per artimiausius 10 metų.

Pažymima, kad po to, kai Vladimirui Putinui nepavyko pasiekti greitos sėkmės įsiveržiant į Ukrainą, ekspertai, taip pat JAV ir užsienio šalių pareigūnai Rusijos kariuomenę praminė „popieriniu tigru“.

Tačiau situacija trečiaisiais karo metais V. Putinui atrodo vis stabilesnė, rašo „Foreign Policy“. Mirė jo pagrindinis politinis varžovas Aleksejus Navalnas, JAV Kongresas sustabdė gyvybiškai svarbios karinės pagalbos Ukrainai teikimą, o Rusija nukreipė savo ekonomiką į kariuomenę, skatindama gynybos gamybą ir ekonomikos augimą, nepaisydama tarptautinių sankcijų.

Estijos užsienio žvalgybos tarnybos generalinis direktorius Kaupo Rosinas teigė, kad Rusija „daugiau ar mažiau grįžo į savo vėžes“. Rusijos kariuomenės vadai pasimokė iš pradinių karo etapų klaidų ir prisitaikė neįprastai greitai.

„Atrodo, kad rusai iš esmės virsta besimokančia kariuomenės organizacija“, – sakė K. Rosinas ir pridūrė, kad dabar mūšio lauke kylančias problemas jie išsprendžia per kelis mėnesius.

„Rusai, mūsų supratimu, visada sprendė savo klausimus ar problemas per mases. Ir jiems tai istoriškai pavyko“, – sakė K. Rosinas ir pridūrė, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų reformų rezultatas greičiausiai bus sovietinio stiliaus kariuomenė su „didele kovine galia ir artilerija“.

Rusijos ir NATO karas nėra neišvengiamas, teigė K. Rosinas, kuris pažymėjo, kad vis dar galima padaryti daugiau, siekiant atgrasyti Maskvą.

„Daugelis ateities scenarijų priklauso nuo mūsų veiklos Vakaruose“, – sakė jis.

„Konkreti užduotis – pasiekti, kad Ukraina sėkmingai dalyvautų šiame kare, nes nuo šio karo baigties stipriai priklauso Europos ateitis“, – apibendrino Estijos žvalgybos vadovas.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.