Pareigūnas: „Hamas“ siūlo naujas šešių savaičių trukmės paliaubas Gazoje, galimybę iškeisti įkaitus į kalinius

„Hamas“ pasiūlė naujas šešių savaičių trukmės paliaubas Gazos Ruože ir galimybę iškeisti kelias dešimtis Izraelio įkaitų į palestiniečius kalinius, penktadienį naujienų agentūrai AFP pareiškė vienas šios smogikų grupuotės pareigūnas.

Artimųjų Rytų krizė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Artimųjų Rytų krizė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Artimųjų Rytų konfliktas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Artimųjų Rytų konfliktas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 15, 2024, 8:09 AM, atnaujinta Mar 15, 2024, 3:58 PM

„Šis susitarimas yra dėl šešių savaičių trukmės paliaubų ir kalinių mainų“, – sakė pareigūnas, kurio komentarai nuskambėjo tuo metu, kai jau kelias savaites dedamos vaisių kol kas nedavusios tarpininkavimo pastangos. Jis pridūrė, kad grupuotė norėtų, jog tai galiausiai lemtų „visapusišką (Izraelio) pasitraukimą iš Gazos Ruožo ir nuolatines paliaubas“.

Siūlomų paliaubų metu Gazos Ruožo smogikai paleistų maždaug 42 įkaitus, pagrobtus per spalio 7-osios ataką, kuri sukėlė dabartinį Gazos Ruože vykstantį karą, nurodė pareigūnas, kuris prašė anonimiškumo, nes derybos yra jautrios. Jis tvirtino, kad už vieną įkaitą būtų paleidžiama nuo 20 iki 50 Izraelio kalėjimuose laikomų palestiniečių kalinių.

Pagal naująjį pasiūlymą į pradinius mainus galėtų būti įtrauktos moterys, vaikai, pagyvenę žmonės ir sergantys įkaitai, teigė pareigūnas.

Per spalio 7-osios ataką smogikai pagrobė apie 250 Izraelio ir užsienio šalių įkaitų. Kelios dešimtys jų buvo paleisti per savaitę trukusias paliaubas lapkričio mėnesį. Izraelis spėja, kad Gazos Ruože vis dar laikoma apie 130 įkaitų, įskaitant 32 belaisvius, kurie, kaip manoma, yra nebegyvi.

Naujausias pasiūlymas, regis, žymi posūkį „Hamas“ judėjimui, kurio ginkluotasis sparnas anksčiau šį mėnesį buvo pareiškęs, jog nebus leidžiamasi į kompromisus dėl reikalavimo, kad prieš kitų įkaitų paleidimą Izraelis pasitrauktų iš Gazos Ruožo.

Dabar smogikai sako, kad per šešių savaičių trukmės paliaubas Izraelio pajėgos turėtų pasitraukti iš „visų miestų ir apgyvendintų teritorijų Gazos Ruože“ bei leisti perkeltiems Gazos Ruožo gyventojams grįžti netaikant suvaržymų, dėstė pareigūnas. Jis pridūrė, kad „Hamas“ pasiūlyme taip pat raginama išplėsti humanitarinės pagalbos srautą.

Per „Hamas“ smogikų surengtą spalio 7-osios ataką Izraelyje žuvo apie 1 160 žmonių, rodo oficialiais izraeliečių duomenimis paremti AFP skaičiavimai. Izraelis inicijavo atsakomąją karinę kampaniją, per kurią Gazos Ruože iki šiol žuvo mažiausiai 31 490 žmonių, teigia šios „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelis kol kas atsisako pasitraukti iš Gazos Ruožo ir tvirtina, kad toks žingsnis prilygtų „Hamas“ pergalei.

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuras vėlų ketvirtadienį pareiškė, kad „Hamas“ „toliau kelia nerealistiškus reikalavimus“, tačiau penktadienį Izraelio karo kabinetui bus pateikta atnaujinta informacija apie derybas dėl paliaubų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.