JAV smogė dronams ir raketoms, esančioms hučių kontroliuojamose Jemeno teritorijose

JAV ginkluotosios pajėgos pranešė, kad pirmadienį surengė savigynos smūgius prieš dronus, raketas ir ginklų sandėlius Jemeno teritorijose, kurias kontroliuoja Irano remiama hučių kovotojų grupuotė.

Sprogimas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Sprogimas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2024, 8:14 AM, atnaujinta Mar 19, 2024, 8:16 AM

JAV centrinė vadavietė (CENTCOM) nurodė, kad „savigynos tikslais sėkmingai sunaikino septynias priešlaivines raketas, tris dronus ir tris ginklų sandėlius hučių kontroliuojamose Jemeno teritorijose“.

„Buvo nustatyta, kad šie ginklai kelia tiesioginę grėsmę prekybos laivams ir regione esantiems JAV kariniams laivams“, – sakoma CENTCOM pranešime.

Islamistų kovotojų grupuotė yra pagrasinusi pulti Raudonojoje jūroje esančius laivus, susijusius su Izraeliu. Tačiau daugelis apšaudytų laivų nėra susiję su šia šalimi.

Hučiai teigia norintys priversti nutraukti Izraelio atakas Gazos Ruože, kurios buvo vykdomos po spalio 7 dieną palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ surengtų beprecedenčių žudynių Izraelyje.

Dėl tebesitęsiančių hučių išpuolių didžiosios laivybos bendrovės vis dažniau vengia trumpiausio jūrų maršruto tarp Azijos ir Europos ir vietoj to plaukia aplink Gerosios vilties kyšulį Pietų Afrikoje.

Kelios Vakarų šalys, įskaitant JAV ir Didžiąją Britaniją, reaguodamos į hučių išpuolius, pradėjo operacijas laivams regione apsaugoti.

ES taip pat pradėjo karinę operaciją, kuria siekiama apsaugoti prekybinę laivybą Raudonojoje jūroje – viename svarbiausių laivybos kelių pasaulinei prekybai.

Ketvirtadienį hučių vadas Abdelis Malikas al Houthis pareiškė, kad sukarinta grupuotė išplės savo operacijas ir neleis su Izraeliu susijusiems laivams plaukti net per Indijos vandenyną Gerosios vilties kyšulio link.

Kitą dieną kovotojai pranešė, kad Indijos vandenyne atakavo tris Izraelio ir JAV laivus.

Praėjusią savaitę A. M. al Houthis pareiškė, kad nuo lapkričio, kai pradėjo rengti išpuolius, jo grupuotė atakavo daugiau kaip 73 prekybinius ir karo laivus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.