A. Blinkenas vėl vyksta į Izraelį

Didėjant JAV ir Izraelio nesutarimams dėl veiksmų Gazos kare, JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas savaitės pabaigoje vėl lankysis Izraelyje. Jis penktadienį Tel Avive su Izraelio vyriausybe, be kita ko, aptars vykstančias derybas dėl įkaitų paleidimo, trečiadienį Vašingtone pranešė JAV valstybės departamento atstovas.

 J. Blinkenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J. Blinkenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2024, 9:17 AM, atnaujinta Mar 21, 2024, 11:17 AM

A. Blinkenas taip pat pabrėš būtinybę įveikti „Hamas“ – tačiau saugant civilius gyventojus ir netrukdant humanitarinės pagalbos tiekimui, sakė atstovas. JAV ypač kritikuoja Izraelio planus pulti pabėgėlių perpildytą Rafą.

A. Blinkenas trečiadienį lankėsi pokalbių Saudo Arabijos Džidos uostamiestyje. Kita jo stotelė bus Egipto sostinė Kairas.

Kitą savaitę Vašingtone laukiama Izraelio gynybos ministro Joavo Galanto. Atskirai į JAV sostinę vyks Izraelio delegacija, kuri su JAV vyriausybės atstovais aptars Vašingtono susirūpinimą dėl planuojamos sausumos operacijos Rafoje. Anot Vašingtono, JAV pusė mėgins išsamiai paaiškinti savo abejones ir aptarti galimas alternatyvas. Izraelio premjeras Benyaminas Netanyahu sutiko nusiųsti delegaciją.

Dėl sudėtingos humanitarinės padėtie ir daugybės civilių aukos Gazos Ruože Vašingtono tonas Izraelio vyriausybės atžvilgiu praėjusiomis savaitėmis smarkiai paaštrėjo.

JAV pateikė JT rezoliucijos projektą, kuriame reikalaujama „neatidėliotinų paliaubų“ Gazos kare

Jungtinės Valstijos, pasak valstybės sekretoriaus A. Blinkeno, pateikė JT Saugumo Tarybai rezoliucijos projektą, kuriame reikalaujama „neatidėliotinų paliaubų“ Gazos Ruože. „Mes iš tikrųjų pateikėme rezoliucijos projektą (...), kuriame reikalaujama nedelsiant skelbti paliaubas ir paleisti įkaitus“, – sakė A. Blinkenas trečiadienio vakarą Saudo Arabijos žiniasklaidai. Jis pridūrė tikįs, kad tai bus „stiprus signalas“.

A. Blinkenas trečiadienį lankėsi Saudo Arabijoje pokalbių dėl karo tarp Izraelio ir islamistinio „Hamas“ judėjimo Gazos Ruože.

JAV praeityje vetavo kelias rezoliucijas, kuriose buvo reikalaujama nedelsiant nutraukti ugnį kare tarp Izraelio ir „Hamas“.

JAV valstybės sekretorius trečiadienį susitiko su Saudo Arabijos kronprincu Mohammedu bin Salmanu. Ketvirtadienį A. Blinkenas lankysis Kaire. Čia jis susitiks su Egipto prezidentu Abdelu Fattahu al Sisiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.