Izraelis pateiks JAV ilgą pageidaujamų ginklų sąrašą

Izraelio gynybos ministras Joavas Galantas, anot žiniasklaidos, kitą savaitę vyks į Vašingtoną su ilgu pageidaujamų amerikietiškų ginklų sąrašu. Žinių portalas „Axios“, remdamasis Izraelio ir JAV pareigūnais, rašo, kad Izraelis nori greitai gauti šių ginklų iš savo sąjungininkės. Tai ne tik atsargos jau daugiau kaip penkis mėnesiu trunkančiam karui Gazos Ruože, bet ir ilgalaikio poreikio ginkluotė, įskaitant naikintuvus F-35 ir F-15. Izraelis nori, kad JAV paspartintų šių lėktuvų ir kitų ginklų sistemų tiekimą, teigė šaltiniai.

J. Galantas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Galantas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-22 11:19, atnaujinta 2024-03-22 11:21

J. Galantas kitą savaitę lankysis Vašingtone ir, be kita ko, susitiks su JAV kolega Lloydu Austinu. Trečiadienį jiedu kalbėjosi telefonu.

Nuo Gazos karo pradžios Izraelio ginkluotosios pajėgos yra vis labiau priklausomos nuo JAV ginklų, rašo „Axios“. Šis poreikis dar labiau išaugtų, jei paaštrėtų konfliktas su „Hezbollah“ Libane. Tačiau JAV ginklų tiekimas Izraeliui Vašingtone vertinamas vis labiau kritiškai.

J. Galantas neseniai laiške JAV vyriausybei įsipareigojo naudoti JAV ginklus nepažeidžiant tarptautinės teisės. JAV yra svarbiausia Izraelio sąjungininkė. Tačiau dėl augančio civilių aukų skaičiaus ir gresiančio bado Gazos Ruože JAV didina spaudimą Izraeliui.

JT Saugumo Taryba, diplomatų duomenimis, tikriausiai penktadienį balsuos dėl JAV pateikto rezoliucijos projekto, kuriame reikalaujama neatidėliotinų paliaubų Gazos kare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.