„The Washington Post“: nepaisant nesutarimų, JAV toliau tiekia ginklus Izraeliui

Nepaisant JAV nuogąstavimų dėl Izraelio planų inicijuoti sausumos puolimą prieš Gazos Ruožo pietuose esantį Rafos miestą, kuriame apstu pabėgėlių, Vašingtonas toliau teikia savo sąjungininkui milijardinę pagalbą ginklais, skelbia laikraštis „The Washington Post“.

J. Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2024, 11:12 AM, atnaujinta Mar 30, 2024, 11:14 AM

Šis leidinys, cituodamas neįvardytus Pentagono ir JAV valstybės departamento pareigūnus, penktadienį pranešė, kad, nepaisant įtemptų Izraelio ir JAV santykių, JAV prezidento Joe Bideno administracija pastarosiomis dienomis „tyliai“ patvirtino bombų ir naikintuvų tiekimą Izraeliui. Tai esą parodo, kad JAV vyriausybė nelaiko ginklų perdavimo galimu būdu daryti įtaką Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu.

J. Bideno ir B. Netanyahu santykiai šiuo metu yra įtempti. Šią savaitę į Vašingtoną turėjo vykti Izraelio delegacija. JAV atstovai norėjo išsakyti savo nuogąstavimus dėl sausumos puolimo Rafoje ir pateikti alternatyvių pasiūlymų. Tačiau B. Netanyahu atšaukė šią kelionę, kai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba be JAV prieštaravimų priėmė rezoliuciją, raginančią nedelsiant paskelbti paliaubas.

Vis dėlto įtempti santykiai nebūtų sutrukdę J. Bidenui toliau siųsti Izraeliui ginklus ir karinę įrangą, rašė „The Washington Post“.

JAV vyriausybės atstovai vis pakartoja J. Bideno pažadą Izraeliui besąlygiškai remti šią šalį jos kare su islamistine palestiniečių grupuote „Hamas“.

Praeitą savaitę valstybės departamentas patvirtino 25 naikintuvų F-35A pristatymą. Kongresas dar 2008 metais davė atitinkamą leidimą, tad departamentas neprivalėjo iš naujo informuoti įstatymų leidėjų. Šią savaitę patvirtintas MK84 ir MK82 bombų tiekimas taip pat dar prieš kurį laiką yra gavęs Kongreso pritarimą.

Pasak JAV vyriausybės, šiuo metu dedamos pastangos rasti naują Izraelio delegacijos vizito Vašingtone datą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.