Tūkstančiai „Wagner“ kovotojų taps R. Kadyrovo specialiųjų pajėgų „Achmat“ dalimi: analitikai atskleidė detales

Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas paskelbė apie sėkmingas derybas tarp samdinių grupuočių „Achmat“ ir „Wagner“ vadovybių. Iš vadinamųjų „Kadyrovcų“ pusės derybose dalyvavo specialiųjų pajėgų „Achmat“ vadas ir vadinamosios „Luhansko Liaudies Respublikos“ (LNR) 2-ojo armijos korpuso vado pavaduotojas Apti Alaudinovas, o iš „Wagner“ pusės – Aleksandras Kuznecovas.

„Wagner“ kovotojas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vėliava.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vėliava.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 7, 2024, 9:38 AM, atnaujinta Apr 7, 2024, 9:46 AM

JAV veikiantis Karo studijų institutas (ISW) teigia, kad dabar prie „Achmat“ specialiųjų pajėgų padalinio prisijungs 3 tūkst. buvusių „Wagner“ samdinių. Rusijos gynybos ministerija esą jau skyrė reikiamą skaičių laisvų vietų „Achmat“ specialiosiose pajėgose, kad būtų galima priimti „Wagner“ kovotojus, ir jie galės pradėti vykdyti kovines užduotis, kai bus išspręsti visi organizaciniai klausimai.

Analitikų vertinimu, tai, kad R.Kadyrovas paminėjo Rusijos gynybos ministeriją, rodo, kad šie „Wagner“ daliniai bus pavaldūs būtent ministerijai, o ne Rosgvardijai. Pasak ISW, R.Kadyrovo pareiškimas iliustruoja ir Rusijos gynybos ministerijos nuo 2023 m. vykdomą likusių „Wagner“ samdinių grupuotės grandžių medžioklę.

„ISW anksčiau vertino, kad Rusijos gynybos ministerija 2023 m. pradžioje ir viduryje pradėjo kampaniją, kuria buvo siekiama tiesiogiai prijungti „Wagner“ pajėgas prie Rusijos gynybos ministerijos.

ISW taip pat įvertino, kad žuvęs „Wagner“ grupės lyderis Jevgenijus Prigožinas ir „Wagner“ personalas pradėjo maištą 2023 m. birželį, taip išreikšdami protestą prieš Rusijos gynybos ministerijos pastangas įtvirtinti „Wagner“ pajėgų kontrolę.

„Wagner“ personalo perdavimas specialiųjų pajėgų daliniams „Achmat“ sulaukė tam tikros kritikos iš su „Wagner“ susijusių nereguliariųjų grupuočių, pavyzdžiui, diversijų ir šturmo žvalgybos grupės „Rusič“, kurios pareiškė, kad „Wagner“ samdiniai yra parduodami Rusijos gynybos ministerijai“, – rašoma analitinio centro ataskaitoje.

Vienas rusų tinklaraštininkas taip pat apkaltino R.Kadyrovą, kad šis perdeda perduotų „Wagner“ personalo narių skaičių. Pasak jo, dauguma samdinių nekenčia A.Kuznecovo ir yra Afrikoje. Tuo pat metu Kremliaus tinklaraštininkai pažymi, kad „Wagner“ kovotojai turėjo dvi galimybes: išlaikyti savo praeities nuoskaudas arba eiti tarnauti Rusijos valstybei, pažymi ISW.

„Vienas su Kremliumi susijęs tinklaraštininkas teigė, kad buvę „Wagner“ kariai anksčiau suformavo „Kamertono“ būrį, kuriam vadovauja specialiosios paskirties pajėgos „Achmat“, ir kad Rusijos gynybos ministerija nedraudė šiam būriui naudoti „Wagner“ simboliką, tinklus ir valdymo sistemas“, – priduria analitikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?