Naktinės Rusijos atakos taikiniai – neatsitiktiniai: visiškai sunaikino galingiausią elektrinę prie Kijevo

Balandžio 11 d. anksti ryte rusai paleido daugiau kaip 80 raketų ir bepiločių orlaivių, nukreiptų į Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Deja, žalos ukrainiečiams nepavyko išvengti.

Naktinės rusų atakos taikiniai – neatsitiktiniai.<br>Lrytas.lt koliažas.
Naktinės rusų atakos taikiniai – neatsitiktiniai.<br>Lrytas.lt koliažas.
Rusų ataka Kijeve.<br>Eugen Kotenko/UKRINFORM/SIPA/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusų ataka Kijeve.<br>Eugen Kotenko/UKRINFORM/SIPA/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2024, 12:21 PM, atnaujinta Apr 11, 2024, 1:34 PM

Vienu iš Rusijos taikiniu tapo dvi Ukrainos požeminės dujų saugyklos, pranešė Ukrainos valstybinė naftos ir dujų bendrovė „Naftogaz“. Pranešama, kad taip pat buvo apgadintas dujų įrenginys Lvovo srities Strijų rajone. Be to, atakuotos ir stipriai apgandintos šiluminės elektrinės.

Bendrovė „Naftogaz“ teigė, kad visos atitinkamos tarnybos šalina atakos prieš dujų saugyklas padarinius, ir pridūrė, kad nė vienas darbuotojas nenukentėjo.

„Situaciją kontroliuoja mūsų specialistai ir visos susijusios tarnybos“, – pažymėjo „Naftogaz“ grupės generalinis direktorius Oleksijus Černyšovas, nedetalizuodamas visų išpuolių padarinių ar objektų buvimo vietos.

Tai skaudus smūgis Kijevui, kuris skatina užsienio prekybininkus saugoti dujas Ukrainos didžiulėse požeminėse dujų saugyklose, kurių dauguma yra Vakarų Ukrainoje.

Prieš okupantų invaziją Ukraina užsienio prekybininkams siūlė iki 10 mlrd. kubinių metrų saugyklų. Po pradinio neryžtingumo pirmaisiais invazijos metais, užsienio prekybininkai grįžo 2023 m., paskatinti konkurencingų saugojimo tarifų, ir pernai išsinuomojo 2,5 mlrd. kubinių metrų saugyklų.

Vokietijos valstybinė gamtinių dujų prekybininkė SEFE neseniai taip pat parodė susidomėjimą vėl saugoti gamtines dujas Ukrainoje.

Nepaisant stiprių Rusijos atakų, Ukraina pirmą kartą istorijoje žiemą išgyveno naudodama tik savo dujų atsargas. Interviu „Kyiv Independent“ A. Černyšovas tai pavadino „didžiausiu momentu Ukrainos energetikos istorijoje“.

Atakavo ir šiluminės elektrines

Balandžio 11 d. didžiausios privačios Ukrainos energetikos bendrovės DTEK pranešime spaudai teigiama, kad per naujausią masinį naktinį išpuolį prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą Rusija apgadino dvi šilumines elektrines.

Pranešama, kad Kijevo srityje esanti Trypilio šiluminė elektrinė visiškai sunaikinta. Apie tai naujienų agentūrai „Interfax-Ukraina“ komentaruose pranešė „Centrenergo“ stebėtojų tarybos pirmininkas Andrijus Gota.

Pasak jo, visi darbuotojai, kurie buvo pamainoje apšaudymo metu, yra gyvi. Dėl pataikymų turbinų ceche kilo didelio masto gaisras. Dabar įmonėje tęsiami gaisro lokalizavimo darbai.

Verta pažymėti, kad Trypilio šiluminė elektrinė yra galingiausia elektrinė Kijevo regione. Elektros energijos gamybos įmonė yra didžiausia elektros energijos tiekėja Kijevo, Čerkasų ir Žytomyro srityse. Ji įsikūrusi Obuchivo rajone ant Kanevskojės vandens telkinio kranto.

Kovo mėnesį, Rusijai atnaujinus atakų prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą kampaniją, į DTEK įrenginius buvo taikytasi mažiausiai 10 kartų, todėl 80 proc. DTEK šiluminės energijos gamybos pajėgumų buvo sugadinta arba sunaikinta.

Per naujausią išpuolį rimtai nukentėjo dvi elektrinės, pranešė DTEK, nenurodydama jų buvimo vietos. Vis dėlto, Ukrainos „Telegram“ kanaluose pasirodė ir rusų atakos padariniai – viena iš elektrinių liepsnojo atvira ugnimi.

Vos tik pasibaigus atakai energetikos darbuotojai „greitai ėmėsi šalinti padarinius ir atkurti įrenginių veikimą“, o preliminariais duomenimis, nukentėjusiųjų nebuvo, teigė DTEK.

Aiškūs taikiniai

Ukrainos karinių oro pajėgų duomenimis, pagrindinė atakos kryptis buvo Lvovo sritis, kur buvo atakuotas dujų skirstymo įrenginys ir pastotė.

Dėl bepiločio orlaivio smūgio Kijevo srityje kilo gaisras ypatingos svarbos infrastruktūros objekte, kuris buvo atakuojamas daugiau kaip penkias valandas, sakė gubernatorius Ruslanas Kravčenka.

Į energetikos infrastruktūrą taip pat taikytasi Zaporožės, Odesos ir Charkovo srityse.

Charkovo meras Ihoris Terechovas liepė gyventojams tikėtis elektros energijos tiekimo sutrikimų ir sakė, kad kelias valandas neveiks metro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.