Rusijoje – grandioziniai planai: kasmet planuoja gaminti tūkstančius iranietiškų dronų

Rusijos Alabugos specialiojoje ekonominėje zonoje Tatarstane esančioje gamykloje planuojama kasmet pagaminti tūkstančius Irane sukurtų kovinių bepiločių orlaivių „Shahed“.

Bepiločiai orlaiviai „Shahed“.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Bepiločiai orlaiviai „Shahed“.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Dronai.<br>Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
Dronai.<br>Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 11, 2024, 1:17 PM

JAV leidinys „The Wall Street Journal“ pažymi, kad Rusijos verslininkai susitarimą dėl dronų gamyklos statybos pasirašė 2022-ųjų pabaigoje, kai nuskrido į Teheraną su palankiu pasiūlymu – 1,7 mlrd. JAV dolerių (1,56 mlrd. eurų), kurie iš dalies būtų sumokėti aukso luitais.

Sutarties sąlygas neseniai atskleidė programišių grupė „Prana Network“, kuri teigė įsilaužusi į elektroninio pašto serverius, susijusius su Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpusu. Sandorio detales leidiniui patvirtino JAV saugumo pareigūnai.

Pagal Rusijos atstovų su partneriais iš Irano sudarytą sutartį numatyta pagaminti 6 tūkst. „Shahed“ atakos dronų per metus, taip pat žvalgybinių bepiločių orlaivių.

Londone įsikūrusio gynybos srities analitinio centro Tarptautinio strateginių studijų instituto duomenimis, šįmet balandžio pabaigoje gamykla jau buvo viršijusi grafiką ir išleidusi 4500 „Shahed“.

„The Wall Street Journal“, remdamasis Ukrainos karine žvalgyba ir buvusiu aukšto rango Sirijos karininku, teigia, kad Rusijos kariai mokosi skraidinti dronus Sirijoje kartu su instruktoriais iš Revoliucinės gvardijos korpuso ir Irano remiamos kovotojų grupuotės „Hezbollah“.

Pažymima, kad dešimtys Alabugoje pagamintų žvalgybinių dronų „Albatross M3“ gavo išsamią Ukrainos pozicijų ir judėjimo fronto linijoje fotožvalgybinę informaciją. Gamintojai pareiškė, kad šie bepiločiai jau buvo išbandyti Ukrainos pasienyje esančioje Belgorodo srityje.

Rusija taip pat gamina kovines galvutes dronams spartindama mūšiui tinkamos ginkluotės tiekimą. Anot karinio eksperto Henry Thompsono, manoma, kad naujesnės „Shahed“ versijos jau buvo konstruojamos Rusijoje – tokia išvada padaryta išanalizavus Ukrainoje numuštų bepiločių orlaivių nuolaužas.

Norint išplėsti bepiločių produkciją, Rusijai reikėjo kvalifikuotų darbuotojų. Pirmąsias žvalgybinių dronų „Albatros“ serijas daugiausia gamino aplinkinių technikos koledžų studentai, bet jų nepakako, tad gamintojai pradėjo žvalgytis toliau – į Afriką.

2023-iųjų pradžioje Rusijos verslininkai iš „Albatros“ išsinuomojo salę prestižinėje Ugandos mokykloje ir surinko jaunų studenčių auditoriją.

Afrikietėms pasiūlytas kvalifikuotas darbas ir triskart didesnis atlyginimas nei gimtojoje šalyje, lėktuvo bilietai, nemokamas apgyvendinimas, kitų privilegijų.

Nuo to laiko į Alabugą iš visos Afrikos atvyko daugiau nei tūkstantis moterų. Ugandos pareigūnai teigia, kad šiemet prie jų greičiausiai prisijungs dar tiek pat afrikiečių.

Pernai birželį Baltieji rūmai paskelbė palydovines nuotraukas, kuriose užfiksuoti du gamyklų pastatai Alabugos ekonominėje zonoje kaip Irano pastangų padėti Rusijai padidinti dronų gamybą įrodymas.

Parengta pagal „The Wall Street Journal“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.