Kinai Angoloje pastatė prabangų miestą vaiduoklį (video)

Afrikoje atsirado iki šiol šiame kontinente neregėtas reiškinys – didžiulis „miestas vaiduoklis“. Tai naujasis Kilambos miestas, pastatytas maždaug 30 km nuo Angolos sostinės Luandos, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-04 23:18, atnaujinta 2018-03-18 10:37

Kilambą mažiau nei per trejus metus pastatė korporacija CITIC, priklausanti Kinijos vyriausybei, pagal miestų palydovų statybos programą. Tai didžiausias tokio tipo projektas regione. Naujajame mieste, užimančiame 5 tūkst. hektarų, pastatyta 750 aštuonių aukštų gyvenamųjų namų, kelios dešimtys mokyklų ir daugiau kaip šimtas prekybos centrų. Miestas, kurio statyba kainavo 3,5 mlrd. JAV dolerių, skirtas pusei milijono žmonių, bet šie jame vargu ar atsiras.

Vietos valdžios nufilmuotame reklaminiame vaizdo įraše – besišypsančios šeimos, besimėgaujančios nauju gyvenimo stiliumi toli nuo dulkėto ir netvarkingo Luandos centro, kur milijonai gyvena landynėse. Tačiau vaizdo įraše nufilmuoti viso labo aktoriai. Nepaisant apgaulingo blizgesio, per metus mieste buvo nupirkta viso labo 220 butų iš pirmųjų 2800, pasiūlytų pardavimui.

Toks projekto nepopuliarumas, panašu, nulemtas butų kainos ir vietos gyventojų finansinių pajėgumų. Butai čia kainuoja nuo 120 tūkst. iki 200 tūkst. JAV dolerių – tai ne pagal kišenę mažiausiai dviem trečdaliams Angolos gyventojų, kurie gyvena mažiau kaip už 2 dolerius per dieną.

Su vietos bankų siūlomomis hipotekos sąlygomis negali sutikti net gerai apmokamus darbus įstaigose dirbantys gyventojai. Dabar Angolos valdžia svarsto galimybę dalį butų Kilamboje išnuomoti lengvatinėmis ilgalaikės nuomos sąlygomis, bet nedaug kas tiki ir šio projekto realumu.

Kilambos miestas pastatytas už Kinijos kreditą mainais į priėjimą prie Angolos naftos telkinių. Jeigu vietos valdžia nesugebės išparduoti butų, išeis, kad investicija buvo iššvaistyta veltui.

„Čia tylu ir kur kas ramiau, nei bet kuriame kitame mieste, nėra nusikalstamumo. Yra automobilių stovėjimo aikštelės, aikštelės futbolui, krepšiniui ir rankiniui“, - žurnalistams sakė 17 metų Sebastiao Antonio, besimokantis Kilambos mokykloje, bet gyvenantis už 15 km. Bet paklaustas, ar norėtų persikelti čia su savo šeima, jis nusijuokė ir pasakė, kad tai būtų neįmanoma, jo tėvams čia netgi nebūtų darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.