Kaip prakeiktasis Higgso bozonas virto dieviškąja dalele

Fizikos mokslininkams paskelbus apie Higgso bozono dalelės atradimą, viso pasaulio žiniasklaida džiūgavo: „Atrasta dieviškoji dalelė!“

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-05 18:40, atnaujinta 2018-03-18 09:55

Populiariojo mokslo knygos „Dieviškoji dalelė: jeigu Visata yra atsakymas, tai koks yra klausimas?“ autorius Leonas Ledermanas iš tokio apibūdinimo gali pasijuokti. Mat jis knygos pavadinime buvo parašęs „prakeiktoji (goddamn) dalelė“, tačiau knygos leidėjai nusprendė nubraukti šio žodžio pabaigą, kaip netinkamą, rašoma internetinėje enciklopedijoje „Wikipedia“.

Būtent dėl šio nesusipratimo daugeliui mokslininkų Higgso bozono titulavimas dieviškuoju, nepriimtinas. Anot jų, toks pavadinimas pervertina dalelės svarbą.

Britų fizikas Peteris Higgsas, kuris ir išvedė teoriją apie pagrindinės Visatos statybinės dalelės egzistavimą, pats yra ateistas ir jam nepatinka, kad jo kadaise numatyta elementarioji dalelė yra žiniasklaidos vadinama dieviškąją. Mokslininko nuomone, šis terminas gali užgauti religingų žmonių jausmus.

L. Ledermanas sutiko su leidėjų pataisymu knygos pavadinime („The Goddamn Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?“ virto „The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?“).

Jis argumentuoja, kad pavadinimas „dieviškoji dalelė“ Higgso bozoną apibūdina kaip centrinį šiuolaikinės fizikos elementą, kuris yra toks svarbus Visatos veikimo principų suvokimui ir kuris yra taip sunkiai pagaunamas. Vis dėlto jis juokais priduria, jog antroji šio pavadinimo priežastis yra ta, kad „leidėjas neleido mums jo pavadinti prakeiktąja dalele. Šis pavadinimas mums atrodė kur kas tinkamesnis dėl bjaurios dalelės prigimties ir išlaidų, kurias mes dėl jos patiriame.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.