Austrija ėmė radikalių priemonių prieš tabako gaminius papildyta

Nuo gruodžio 1 dienos Australijoje visos didžiosios tabako kompanijos privalės cigaretes pakuoti į vienodas pakuotes, o gamintojų pavadinimai bus nurodomi mažomis raidėmis. Taip šalies vyriausybė ketina kovoti su rūkaliais ir jų skaičių per artimiausius 6 metus sumažinti nuo 15 iki 10 procentų. Kol kas šį sprendimą australai vertina skeptiškai, tačiau net kelios pasaulio šalys jau pareiškė svarstančios įvesti panašius apribojimus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 15, 2012, 8:39 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:47 AM

Australija paragino pasaulį sekti jos kovos su rūkymu pavyzdžiu, kai trečiadienį šalies Aukščiausiasis teismas atsisakė patenkinti tarptautinių tabako bendrovių, mėginusių užginčyti naujas cigarečių pardavimo taisykles, kurios įsigalios šalį šių metų pabaigoje, ieškinį. 

„British American Tobacco“, „Imperial Tobacco“, „Philip Morris“ ir „Japan Tobacco“ iškėlė teisme klausimą, ar teisėtas naujas reikalavimas, pagal kurį parduoti bet kurias cigaretes Australijoje nurodyta tik vienoduose žalsvai tabakinės spalvos pakeliuose su įspėjimu, kad rūkyti kenksminga. 

Gamintojai mano, kad naujovė neatitinka konstitucijos, nes faktiškai žemina jų teises į intelektualią nuosavybę. 

Tačiau teismas nusprendė, kad kovos su rūkymu taisyklės neprieštarauja konstitucijai. 

Naujos priemonės atitinka Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, ir Australijos pavyzdžiu gali pasekti ateityje Didžioji Britanija, Norvegija, Naujoji Zelandija, Kanada ir Indija. 

„Signalas pasauliui - su didžiuoju tabaku galima kovoti, jį galima nugalėti“, - sakė šalies generalinė prokurorė Nicola Roxon (Nikola Rokson), kurios tėvas rūkalius mirė nuo vėžio. 

PSO duomenimis, pasaulyje reguliariai rūko daugiau kaip milijardas žmonių, iš jų 80 proc. gyvena šalyse, kur yra vidutinės ar mažos pajamos vienam gyventojui. 

Australija ketina sumažinti iki 2018 metų rūkančiųjų skaičių nuo dabartinių 15 proc. iki maždaug 10 proc.. 

Valdžios duomenimis, kasmet nuo rūkymo miršta 15 tūkst.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.