Rytų europiečiai JAV serialuose – mafiozai ir narkomanai

„Ar žinojote, kad 5 proc. iš 10 milijonų Čekijos gyventojų vartoja metamfetaminą? Aišku, kad ne, nes tai – nesąmonė“, – rašo anglų kalba Prahoje leidžiamas elektroninis laikraštis „The Final Word“. Pyktis visai suprantamas, nes milijonai populiariojo serialo „Bręstantis blogis“ („Breaking Bad“) žiūrovų čekus dabar gali laikyti narkomanais, pastebi radijas „Laisvoji Europa“.

Pagrindinių serialo „Sopranai“ („The Sopranos“) personažų priešininkai - iš kilę Rytų Europos.<br>AP
Pagrindinių serialo „Sopranai“ („The Sopranos“) personažų priešininkai - iš kilę Rytų Europos.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-08 12:42, atnaujinta 2018-03-16 21:29

Žinoma, toks „faktas“ apie metamfetamino populiarumą Čekijoje – tik išgalvoto serialo siužeto dalis. Bet daugelis amerikiečių žinių apie užsienio šalis semiasi būtent iš serialų ir filmų.

O personažų iš Rytų Europos įvairiausių televizijos filmų scenarijų autoriai negaili. Beveik visi vyrai – stambūs ir buki apsaugininkai, narkotikų prekeiviai arba gangsteriai, o moterys – prostitutės. Geriausiu atveju – šnipės vilioklės.

Net ir seriale „Bręstantis blogis“ Čekija ne itin teigiamame kontekste minima ne pirmą kartą. Trečiajame sezone advokatas pataria pagrindiniam personažui Walteriui White’ui pamiršti savo žmoną ir susirasti moterį Tailande arba Čekijoje.

„Jau ilgokai nesižvalgei rinkoje, tad nustebsi pamatęs, kokių moterų joje yra. Tailandietės, čekės – tos moterys tau bus dėkingos vien už tai, kad atsidūrė Amerikoje“, – W.White’ui aiškina Saulas Goodmanas.

Tokių ir panašių stereotipų apie Rytų europiečius JAV serialų mišrainėje – apstu. Pavyzdžiui, vienoje „Freizerio“ („Frasier“) serijoje Frasieris bando įsigyti pigių aukštos kokybės ikrų iš Petyro, turinčio ryšių Rusijos mafijoje. O kaipgi – juk tarp ikrų ir Rusijos galima dėti lygybės ženklą.

JAV televizijoje taip pat labai dažnai maišomi ukrainiečiai ir rusai. Savo ruožtu baltarusiai amerikietiškų serialų kūrėjams, regis, neegzistuoja. „Drauguose“ („Friends“) Phoebe vaikinas Davidas ją palieka ir išvyksta pasakydamas: „Į Minską. Jis – Rusijoje“.

Vienu geriausių visų laikų serialų laikomos „Blakės“ („The Wire“) trečiajame sezone figūruoja Baltimorės lenkų Sobotkų šeima. Vienas jos narių vadovauja kampanijai išsaugoti miesto uostus ir ją finansuoja padėdamas graikų mafijai prekiauti prostitutėmis iš Rytų Europos. Beje, seriale prostitutes vaidinančios moterys kalba lietuviškai.

Rusai tampa nusikaltėliais ir seriale „Zainfeldas“ („Seinfeld“). Pagrindinio personažo bute jie turi įrengti kabelinę televiziją ir tai padaro nelegaliai. Jerry atsisakius sumokėti, rusakalbiai sudaužo jo televizorių.

Galiausiai be Rytų Europos spalvų, žinoma, neapsieina „Sopranai“ („The Sopranos“). Seriale nusikaltėliai – visi, todėl logiška, kad ir visi personažai vyrai iš Rytų Europos – gangsteriai.

Jau pačioje pirmojoje serijoje nužudomas Tony Soprano varžovas čekas Emilis Kolaras. Kitoje pasirodo luošas Rusijos specialiųjų pajėgų veteranas, kuris „kartą plikomis rankomis nužudė 16 čečėnų“. Tiesa, „Sopranų“ moterys – ne prostitutės, o tiesiog mafijos bosų meilužės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.