Per alaus šventę Miunchene bokalai skrieja ir į galvą

Šiemet „Oktoberfest“ alaus šventė Miunchene kaip niekad sėkminga. Per pirmą savaitę parduota 3,6 milijono litrų alaus. Tačiau policijai nerimą kelia tai, kad išaugo šventėje paklydusių vaikų skaičius, prisigėrusių iki sąmonės netekimo piliečių ir užpuolimų, per kuriuos buvo panaudoti alaus bokalai.

Alaus bokalas kainuoja 9,5 euro.<br>„Reuters“
Alaus bokalas kainuoja 9,5 euro.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-10-01 22:06, atnaujinta 2018-03-16 10:50

Vokiečių žurnalas „Spiegel“ panagrinėjo pirmosios „Oktoberfest“ statistiką. Šventė didžiulėse palapinėse Bavarijoje tęsiasi iki spalio 7 dienos.

Ryškiausia išvada tokia: daugiau lankytojų, daugiau išgerto alaus, daugiau skaudžių pasekmių.

Iki sąmonės netekimo prisigėrusius dalyvius vokiečiai vadina „alaus lavonais“ (vok. Bierleichen). Tokių „virtusių ąžuolų“ skaičius šiemet pašoko iki 445-20 proc. daugiau negu pernai per pirmąją festivalio savaitę. Raudonojo Kryžiaus organizacijos teigimu, dauguma „alaus lavonų“ - jaunesni negu 30 metų asmenys.

Lankytojų skaičius pirmą savaitę siekė 3,6 mln. (pernai buvo 3,5 milijono). Organizatoriai sako, kad sėkmę lėmė saulėtas oras. Jie pardavė 3,6 mln. litrinių alaus bokalų, o tai yra 6 proc. daugiau negu pernai (3,4 mln. litrų).

Jeigu alus ir toliau taip liesis, po antros savaitės bus pralenktas praėjusių metų rekordas - 7,5 mln. litrų. Tai džiugina dar ir tuo, kad šiemet „Oktoberfest“ palapinėms buvo mažiau vietos negu paprastai - pirmą savaitę erdvę teko dalintis su žemės ūkio muge.

Bavarai ir svečiai jau sudorojo 60 jaučių ir 26 veršius, o keptų viščiukų porcijų pardavimas paaugo 5 procentais. Tačiau padidėjo ir pamestų vaikų skaičius - ūžiančioje minioje paklydo 93 vaikai (pernai per tą patį laiką - 56). Visiems jiems tėvus padėjo rasti aptarnaujantis personalas.

Šeštadienio vakarą užfiksuota, kad personalas žmonėms grąžino 2,6 tūkst. pamestų ar paliktų asmeninių daiktų. Vestuviniai žiedai, kostiumo kelnės, dūda, klausos aparatas - ryškios „Oktoberfest“ padavėjos ir kiti darbuotojai turėjo daug darbo ieškodami išsiblaškiusių ir įkaušusių savininkų. Radinių biuro lentynose greit ims trūkti vietos.

Apsauga taip pat nemiegojo. Konfiskuota 63 tūkst. tuščių alaus bokalų, kuriuos šventės dalyviai mėgino išsinešti su savimi iš palapinių kaip suvenyrą.

Policija gavo 6 proc. daugiau iškvietimų, susijusių su švente, negu praėjusiais metais. Iš viso pareigūnams per pirmą savaitę teko įsikišti į 1059 incidentus.

„Laimei, per pirmą festivalio savaitę nebuvo bandymų nužudyti, taip pat nepasitaikė labai sunkių sužalojimų“, - pastebėjo Miuncheno policija.

Nors konfliktų, kuriuose panaudoti masyvūs alaus bokalai, padaugėjo. Iš viso tokių susirėmimų užfiksuota 38 (pernai - 26).

„Smūgis žmogui stikliniu bokalu yra labai pavojingas. Štai kodėl labai svarbu užkirsti kelią konfliktui įsiplieksti. 25 mušeikas mes sulaikėme  nusikaltimo vietoje“, - pabrėžė miesto policijos atstovas Robertas Koppas.

Penktadienį policija nuo vienos palapinės stogo nukrapštė 18-metį vaikiną. Jis aiškino, kad norėjo iš aukščiau apžiūrėti šventės vietą ir padėti draugui, kad šis nepaklystų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.