Fotomontaže – karališkoji orgija

Švedijos karališkuosius rūmus papiktino fotomontažas, nepagarbiai vaizduojantys monarchus. Fotomontaže pavaizduotas Švedijos karalius Carlas Gustafas XVI su draugais valgantis picą nuo nuogos moters kūno. Šalia puotautojų klūpo ir karalienė Silvija, bandanti nušveisti svastiką nuo karališkųjų rūmų grindų. Fotografės Elisabeth Ohlson Wallin sukutas fotomontažas buvo atspausdintas socialdemokratiškos pakraipos žurnale „Tiden“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 4, 2012, 2:52 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:58 AM

Fotomontažo herojai yra prieš dvejus metus Švedijoje kilusio skandalo dalyviai. Prieš pora metų į viešumą iškilo faktai, kad Švedijos karalius Carlas Gustafas XVI lankosi striptizo kubuose ir netgi turi netiesioginių kontaktų su organizuoto nusikalstamo pasaulio atstovais, pavyzdžiui, su Serbijos gangsteriu Mille Markovičiumi.

Tai buvo atskleista atviroje karaliaus biografijoje „Karlas XVI Gustavas: karalius per prievartą“. Iš šios knygos švedai sužinojo, kad karalius yra dalyvavęs orgijose, kuriose laisvai liejosi alkoholis, buvo dažnas striptizų klubų svečias ir turėjo romanų su jaunomis moterimis.

Tarp Švedijos karaliaus meilužių buvo ir dainininkė bei modelis Camilla Henemark, nuo kurios nuogo kūno fotomontažo personažai neva ir valgo picą.

Kaip teigė karaliaus biografijos autoriai, prieš daugiau nei dvidešimt metų Carlas Gustafas Camillą buvo įsimylėjęs kaip paauglys. Karalienė Silvija apie šį ryšį žinojo, bet esą nieko negalėjo padaryti.

Įtartina uošvio veikla

Švedijos karalienė Silvija fotomontaže taip pat neatsitiktinai pavaizduota bandanti nušveisti nacių svastiką nuo karališkųjų rūmų grindų. Tai aliuzija į paaiškėjusius faktus, jog Vokietijoje gimusios karaliaus sutuoktinės tėvas galėjo būti susijęs su nacių režimu. Esą karalienės tėvas Walteris Sommerlathas 1934 metais pasinaudojo nacių etninio valymo programa ir perėmė žydų verslininkui Efimui Vechsleriui priklausiusį fabriką.

Siekama paneigti sklandančius gandus ir ne kartą kritikuota Švedijos žiniasklaidos, kad per mažai rūpinasi gandais apie savo tėvo vaidmenį nacistinėje Vokietijoje Antrojo pasaulinio karo metais, karalienė pernai užsakė nepriklausomą tyrimą.

Tyrėjai esą paneigė Švedijos karaliaus uošvio kaltę teigdami, kad W. Sommerlathas iš tiesų padėjo žydų verslininkui pasprukti iš Vokietijos. Tačiau holokaustą išgyvenusių žydų grupė teigia, kad šiuo tyrimu tik bandoma nuslėpti Silvijos tėvo kaltę.

Paveikslas įžeidė

Fotomontažas itin papiktino karališkuosius rūmus. „Niekam nevalia kalbėti bet ką. Taip pat karaliui ir karalienei“, - pareiškė Švedijos Karališkojo teismo aukščiausias pareigūnas maršalas Svante Lindqvistas teismo internetiniame puslapyje. Jis fotomontažą pavadino „įžeidžiančiu, kandžiu ir piktavališku“.

S. Lindqvistas neatskleidė, ar dėl įžeidaus kūrinio žadama imtis tolimesnių tesinių veiksmų. „Mes paskelbėme pareiškimą ir kol kas to pakanka“, - sakė S. Lindqvistas Švedijos naujienų agentūrai TT.

Menininkė E. Ohlson Wallin savo fotomontažą pavadino satyra ir pažadėjo nesiliauti jo eksponuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.