Belgai ieškos 500 lapių

Šiomis dienomis belgus nustebino vienas keisčiausių mokslininkų prašymų – jie tikisi, jog medžiotojai, ūkininkai, miškų klajokliai ar gamtos mylėtojai jiems pristatys 500 negyvų lapių.

Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė („Lietuvos rytas“)

Oct 14, 2012, 4:14 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:05 AM

Tik nepagalvokite, kad mokslininkams tiks nutriušusios lapių apykaklės. Ne. Reikia 200 ką tik nustipusių šių gyvūnų kūnų iš Valonijos regiono ir šimtu daugiau – iš Flandrijos.

O visa ši iniciatyva – dėl kiaulių. Pasirodo, visos belgiškos kiaulės – o jų yra apie 11 milijonų – kasmet turi būti patikrintos, ar nėra užsikrėtusios trichinelėmis. Šiuos ir žmogui pavojingus parazitus dažnai platina būtent lapės.

Jau kuris laikas kiaulių organizmuose trichinelių neaptikta, todėl veterinarai nusprendė siekti, kad kasmetis tyrimas būtų atšauktas.

Tokį sprendimą gali priimti Europos Sąjungos pareigūnai, įvertinę, kad šalyje nėra trichinelių platinančių gyvūnų ir paskelbę teritoriją nepavojinga zona.

Būtent todėl belgų ir prašoma laukuose bei miškuose ieškoti vieno šio užkrato platintojų.

Dar nepradėjusiuose irti lapių raumenyse bus ieškoma trichineliozę sukeliančių kirmėlių.

Suvokdami, kad gyventojams davė nelengvą užduotį, Belgijos gamtos ir miškų departamento pareigūnai patys pasišovė sumedžioti 100 lapių.

O gyventojams, ieškantiems likusių 400 šių plėšrūnų, patarė į laboratorijas nešti ir pakelyje pasitaikiusius usūrinius šunis, meškėnus, kiaunes ar barsukus.

Su humoru į šią iniciatyvą pažiūrėjusi Belgijos spauda išsiruošusius į neįprastą paiešką įspėja, kad misija – ne iš lengvųjų.

Vienas didžiausių iššūkių – dvėselienos kvapas.

Be to, specialistai perspėja, kad net nustipę kai kurie gyvūnai gali toliau platinti įvairias ligas, pavyzdžiui, pasiutligę.

Tad tokiam pasivaikščiojimui siūlomas specialus garderobas: apsauginiai kostiumai, tvirti ir talpūs krepšiai, vienkartinės pirštinės.

Be to, aptikto kūno nepatariama uždaryti daug oro turinčiame krepšyje, antraip galima įsitikinti sprogstamosiomis fermentacijos proceso savybėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.