Donoro veidą gavęs vyras po pusmečio gali šypsotis (video)

Naują veidą gavęs 37 metų amerikietis Richardas Lee Norrisas šiandien džiaugiasi: „Dabar aš galiu vaikščioti tarp žmonių, ir niekas į mane nežvilgteli dar kartą.“ Prieš septynis mėnesius Merilando universiteto medicinos centre R. Norrisui atlikta veido transplantacijos operacija yra didžiausia iš kada nors atliktų šios rūšies operacijų. Per 36 valandas vyras gavo ne tik naują veidą, bet ir liežuvį, dantis bei žandikaulį, rašo „Daily Mail“.

R. Norrisas prieš veido transplantaciją ir praėjus 7 mėnesiams po jos.<br>AP
R. Norrisas prieš veido transplantaciją ir praėjus 7 mėnesiams po jos.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 17, 2012, 6:23 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:09 AM

R. Norrisas susižalojo 1997 m. per nelaimingą atsitikimą su ginklu, kuris iššovė jam į veidą.

15 metų jis gyveno Virdžinijos valstijoje, Hilsvilyje kaip atsiskyrėlis, slėpdamasis po kauke ir išeidamas kur nors tiktai naktį.

Šovęs sau į veidą R. Norrisas prarado nosį, lūpas ir didžiąją dalį burnos. Jam buvo atlikta daugybė gyvybę gelbstinčių ir rekonstrukcinių operacijų, iš galvos odos į kaklą buvo persodinti nerviniai ir raumeniniai audiniai.

Šiandien vyras jau jaučia savo veidą, valosi dantis ir skutasi. Jis atgavo ir uoslę – šį sugebėjimą jis buvo praradęs per nelaimingą atsitikimą.

Naujasis R. Norriso veidas judrus – motorinės funkcijos yra atsistačiusios 80 proc. dešiniojoje ir 40 proc. kairiojoje veido pusėse.

„Dabar aš galiu vaikščioti tarp žmonių, ir niekas į mane nežvilgteli dar kartą. Mano draugai gyvenime jau pasistūmėję į priekį, sukūrę šeimas, pradėję karjeras. Aš dabar galiu pradėti dirbti dėl savo naujojo gyvenimo, kuris man buvo sugrąžintas“, - sako R. Norrisas.

Naująjį veidą jis gavo kovą iš anoniminio donoro, kurio organai tą pačią dieną išsaugojo dar penkių pacientų gyvybes.

Veido transplantacijai vadovavęs Merilando universiteto medicinos mokyklos profesorius Eduardo D. Rodriguezas sakė: „Anksčiau žmonės spoksodavo į Richardą, nes jis nešiojo kaukę, ir jie norėdavo pamatyti deformacijas. Dabar jie turi kitą priežastį į jį žiūrėti, ir tai išties nuostabu.“

R. Norrisas pramerkė akis trečią dieną po operacijos, šeima buvo šalia jo. „Padėjęs į šalį veidrodį, jis dėkojo man ir glebėsčiavo, - pasakoja gydytojas. - Mes visas siūles padarėme taip, kad kuo greičiau jis įgytų kaip įmanoma geresnę išvaizdą ir vėliau prireiktų tik minimalių korekcijų.“

Siekdami užtikrinti R. Norrisui maksimalias jo veido išraiškų ir judesių funkcijas, medikai davė jam naują liežuvį, kad jis galėtų taisyklingai kalbėti, valgyti ir kramtyti, normalius dantis, ir sujungė nervus, kad jis galėtų šypsotis.

R. Norrisui atlikta veido transplantacija – sėkmingiausia pasaulyje. Jis vienintelis iš pacientų, kuriems buvo persodintas visas veidas, išsaugojęs regėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.