Mokslininkus pribloškė žmonių kalba prabilęs dramblys

Pietų Korėjos zoologijos sode netoli Seulo gyvena dramblys, galintis pasikalbėti su lankytojais. Gyvūnas moka ištarti penkis korėjietiškus žodžius. Skeptiškai nusiteikusių mokslininkų grupė nusprendė patikrinti, ar tikrai dramblys, vardu Košikas, moka kalbėti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 2, 2012, 5:28 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:36 PM

Mokslininkai, vadovaujami austrės Angelos Stoger, apsilankė zoologijos sode ir įrašė apie 25 valandas Košiko „kalbų“, o tada surinko 16 korėjietiškai kalbančių žmonių grupę ir davė jiems pasiklausyti įrašo, rašo newsru.com.

Nors zoologijos sodo darbuotojai įsitikinę, kad dramblys moka tarti septynis žodžius, savanoriai išgirdo tik penkis: „labas“, „sėdėk“, „ne“, „gulk“ ir „gerai“. Žodžių „taip“ ir „dar ne“, kuriuos irgi, esą, moka dramblys, įraše savanoriai neišgirdo. Eksperimento dalyviams nebuvo pasakyta, kad garsai, kuriuos jie girdi – ne žmogaus kalba, o dramblio.

A. Stoger susidomėjo Košiku pamačiusi įrašą „Youtube“, kuriame dramblys iš Pietų Korėjos zoologijos sodo taria jam nebūdingus garsus.

Kad pamėgdžiotų žmogų, dramblys turi susikišti į burną straublį ir balso padargus laikyti tam tikroje padėtyje, o tada gali ištarti žodį. Kas privertė Košiką įgyti tokį įprotį, kol kas nežinoma – spėjama, kad tai įvyko dėl stipraus prisirišimo prie vieno iš dresuotojų.

„Su juo kontaktuoja tiktai žmonės – mes manome, kad jis naudoja šiuos garsus tam, kad sustiprintų savo socialinius ryšius su aplinkiniais, šiuo atveju – su žmonėmis“, - aiškina A. Stoger.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.