Prancūzų kirpėjų svečiai - išsigandę šernai

„Lietuvos ryto“ korespondentė Briuselyje – iš Prancūzijos

Šernai iš miškų vis dažniau užklysta į miestus. Vienas jų neseniai gąsdino kirpyklos netoli Nansi miesto klientus.
Šernai iš miškų vis dažniau užklysta į miestus. Vienas jų neseniai gąsdino kirpyklos netoli Nansi miesto klientus.
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Nov 11, 2012, 10:12 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:54 PM

Legendinis komiksų personažas Obeliksas tik apsidžiaugtų, kad jo gimtosios Galijos miškuose priviso taip jo mėgstamų šernų. Tačiau šiuolaikiniams prancūzams tai kelia galvos skausmą, mat šernų vis daugiau ne tik miškuose, bet ir miestuose.

Praėjusią savaitę Savojos regione medžiotojų pabaidyti šernai slėptis patraukė į šio regiono sostinę – Šamberi miestą. Čia pasirodę maždaug 10–20 gyvūnų išgąsdino vietos gyventojus ir vos nesužeidė vienos moters.

Iš pradžių nekviestus svečius mėginta išprašyti pasitelkus medžioklinius šunis, tačiau operacijai nepavykus šernus teko nušauti.

Kiek anksčiau maždaug 60 kilogramų sveriantis kiaulinių šeimos žinduolis atklydo ir į netoli Nansi miesto esantį prekybos centrą. Išsigandęs šernas pasislėpė kirpyklos patalpose.

Žinoma, prieš tai išbaidęs kirpėjus ir jų klientus.

Laukinį gyvūną iš prekybos centro pavyko išgabenti tik jį užmigdžius. Liudininkų teigimu, po įtūžusio šerno apsilankymo kirpykla atrodė lyg po uragano.

Rekordinis šernų skaičius

Tačiau įtūžę ne tiktai šernai, bet ir Prancūzijos ūkininkai, nes jiems šie gyvūnai pridaro nuostolių, kurie siekia net 50 mln. eurų (172 mln. litų).

Kai kuriose šalies vietovėse dėl išknistų kukurūzų arba kitų kultūrų pasėlių ūkininkai netenka trečdalio ar net pusės derliaus.

Be to, šie žinduoliai ima šeimininkauti ne tik palaukėse esančiuose pasėliuose – jie išdrįsta atrisnoti ir į prie namų esančius daržus.

Tokios šernų populiacijos Prancūzija nematė jau seniai. Skaičiuojama, kad per 20 metų šių gyvūnų skaičius išaugo penkis kartus ir dabar siekia apie 2 milijonus.

Priėdę ėmė daugintis

Tai lėmė ne tik medžiotojų trūkumas, bet ir uždaras ratas, kurį užsuko aplinkosaugininkai.

Pasirodo, šernai įprato ėdesio ieškoti ne miške, o ten, kur jo tikrai galima rasti. Pavyzdžiui – užsėtame kukurūzų lauke.

Tad medžiotojams buvo duota užduotis reguliariai gabenti ėdesio į mišką, kad šernai atprastų laimikio ieškoti žmonių gyvenamose vietovėse.

Tačiau ši priemonė padarė daugiau žalos nei naudos, nes vietose, kur medžiotojai palikdavo ėdesio, pradėjo būriuotis daugybė šių gyvūnų.

Sotūs ir laimingi žinduoliai ėmė daugintis, tad jų populiacija dar labiau išaugo. Tam įtakos turėjo ir tebeturi ir klimato kaita bei palyginti švelnūs pavasariai.

Avarijų kaltininkai

Be to, specialistai aiškina, kad auga ne tiktai šernų populiacija, bet ir miestai.

Jie plečiasi ten, kur įprastai buvo gyvūnų buveinės.

Tad, kaip tvirtina medžioklės žurnalo „Jours de Chasse” redaktorius Humbert’as Rambaud, nereikia stebėtis, kad šernai mitalo ieško įprastose vietose, nors dabar ten įrengti parkai, sodai ar net parduotuvės.

Bet nebevaldomas šių kiaulinių šeimos žinduolių prieauglis kelia ir kur kas skaudesnių problemų. Į kelią įbėgę laukiniai gyvūnai Prancūzijoje kasmet sukelia 40 tūkstančių avarijų. Dažniausiai – net 60 proc. atvejų – prieš automobilius išnyra būtent šernai.

Su panašiomis problemomis susiduria ne tiktai Prancūzija, bet ir dauguma kitų Europos šalių.

Senajame žemyne vis garsiau kalbama ne tiktai apie žemdirbių ir vairuotojų rūpesčius, bet ir apie įvairias šernų platinamas ligas, kurios gali būti pavojingos ir žmogui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.