Prancūzijos aukcione siūloma įsigyti Napoleono laišką, kuriame jis žada susprogdinti Kremlių

Retas nuo laiko

Praėjus dviem šimtmečiams, istorinis dokumentas gali grįžti ten, kur buvo parašytas.<br>AP
Praėjus dviem šimtmečiams, istorinis dokumentas gali grįžti ten, kur buvo parašytas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt

2012-12-01 18:46, atnaujinta 2018-03-14 23:13

Skaičiais užšifruotame laiške, datuotame 1812 metų spalio 20 dieną, matomas paskubomis brūkštelėtas imperatoriaus parašas - „Nap“.

Aukcione taip pat bus parduodama originali šio laiško šifruotė, pateikta slaptųjų tarnybų Napoleono užsienio reikalų ministrui Huguesui Bernardui Maret, tuo metu buvusiam Vilniuje. Pirmasis jos sakinys skelbia: „Ketinu susprogdinti Kremlių spalio 22 dieną, 3 valandą ryto.“

Šis laiškas yra dalis su Napoleonu susijusių daiktų kolekcijos, kuri gruodžio 2 dieną bus parduota aukcionų namų „Osenat“. Tikimasi, kad už jį bus sumokėta 10-15 tūkst. eurų (34,5-51,8 tūkst. litų).

„Tai magiška - iš tiesų į mūsų rankas pateko dalelė istorijos... Aš jo nepaleisčiau už visą imperiją“, - sakė aukcionų namų vadovas Jeanas Pierre'as Osenat.

Šis laiškas buvo parašytas Napoleonui sunkiu metu, baigiantis jo 1812 metų karo žygiui į Rusiją, per kurį žuvo daugiau nei 300 tūkst. prancūzų karių.

1812 metų rugsėjo 7 dieną įvykęs Borodino mūšis prie Maskvos laikomas vienu iš kruviniausių per Napoleono karus - jame galvas sudėjo mažiausiai 70 tūkst. karių.

Maskvą Napoleono kariuomenė pasiekė 1812 metų rugsėjo 14 dieną, tačiau iki to laiko daugelis gyventojų jau buvo spėję pabėgti iš miesto, kurį nusiaubė didžiulis gaisras. Karingasis imperatorius buvo priverstas atsitraukti oficialiai neiškovojęs pergalės prieš carą Aleksandrą I.

Tuomet Napoleonas pradėjo katastrofinį Didįjį atsitraukimą iš Maskvos, įsakydamas Trevizo kunigaikščiui maršalui Edouardui Mortier sunaikinti Kremlių.

Maršalas Kremliuje, kuriame kurį laiką buvo imperatoriaus rūmai ir kariuomenės tvirtovė, sugriovė kai kuriuos sienos fragmentus ir kelis bokštus. Vėliau nugriauti bokštai buvo atstatyti.

„Mano kavalerija nuniokota; krinta daug arklių. Pasirūpinkite, kad kiek įmanoma greičiau jų būtų nupirkta daugiau“, - Napoleonas rašė H.B. Maret, puse lūpų užsimindamas apie šios kampanijos siaubą.

Atsižvelgiant į sensacingą laiško turinį ir faktą, kad tokių laiškų išliko labai mažai, J.P. Osenat tikisi, kad šis istorinis dokumentas sulauks didelio susidomėjimo.

Daugelis Rusijos kolekcininkų iki šiol žavisi legenda tapusiu Napoleono sumanumu karyboje, bet imperatoriaus sprendimą sunaikinti Kremlių jie laiko vandalizmu.

Aukciono namų vadovas neatmeta galimybės, kad laišką gali įsigyti pirkėjas iš Rusijos, jeigu didesnės kainos nepasiūlys kuris nors Prancūzijos kolekcininkas arba muziejus.

Praėjus dviem šimtmečiams, istorinis dokumentas gali grįžti ten, kur buvo parašytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.