Besišlapinantis Belgijos berniukas – Europos turizmo nevykėlis?

Specialiai lrytas.lt, Belgija

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė

Dec 10, 2012, 5:43 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:51 PM

Belgai - nusivylę ir pasipiktinę. Per 1300 vieno Europos internetinio portalo vartotojų besišlapinantį Belgijos berniuką (Manneken Pis) išrinko labiausiai nuviliančia Europos turistine atrakcija.

Respondentai teigia, kad šio titulo mažasis berniukas, jau keletą šimtmečių smagia srovele atliekantis gamtinį reikaliuką vienoje iš gatvelių šalia Turgaus aikštės, nusipelnė dėl to, jog yra per mažas! Jo ūgis - 58 centimetrų aukščio. Maža to, dažniausiai pernelyg gausiai apsuptas turistų!

Galima sutikti su tuo, kad galbūt skulptūra per maža, tačiau paklaidžioti jaukaus senamiesčio gatvelėmis jos beieškant – tikrai verta. Deja, daugeliui balsavusiųjų labai užkliuvo ne tik per didelis tai darančių turistų skaičius, bet ir nuolatinė kišenvagių baimė. Ji, beje, prisidėjo prie dar vieno ilgaamžės Briuselio įžymybės titulo - „Didieji turistų spąstai“.

Devynerių metų karą ir niokojantį 1695-ųjų Briuselio šturmą atlaikiusi, viena iš dešimties pasaulio įžymiausių skulptūrų pripažįstama į fontaną besišlapinančio berniuko figūrėlė – tai aktyvios ir nuolat besikeičiančios Belgijos sostinės emblema. Jos „spintoje“ šiandien jau sukaupta per 800 specialiai šiai skulptūrai sukurtų kostiumų, kuriems įtakos turėjo tiek miesto gyventojai, tiek jo svečiai.

Žinoma, kad dar XVIII amžiuje bronzinė Berniuko skulptūra būdavo perrengiama keturis kartus per metus. Ilgainiui praradusi savo, kaip miesto vandens tiekimo sistemos dalies svarbą, nedidelė, nė metro aukščio nesiekianti skulptūrėlė tapo populiariu ir svarbiu miesto folkloro simboliu, atspindinčiu belgų humorą ir mokėjimą savikritiškai pasijuokti patiems iš savęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.