Vokiečius baugina į laisvę paleidžiama stumbrų banda

Vokietijoje pirmą kartą po 250 metų vėl laisvėje gyvens stumbrai. Vokietijos aristokratas princas Richardas zu Sayn-Wittgenstein-Berleburgas savo miške Šiaurės Reine-Vestfalijoje nusprendė paleisti aštuonių stumbrų bandą. Jeigu 79 metų princo planai pavyks, Vokietija taps pirma šalimi į Vakarus nuo Lenkijos, kurioje ir vėl gyvens laukiniai stumbrai, rašo „Daily Mail“.

Kai tvora bus išardyta, vienas didelis stumbro patinas, penkios patelės ir du jaunikliai atsidurs laisvėje.<br>V. Balkūnas
Kai tvora bus išardyta, vienas didelis stumbro patinas, penkios patelės ir du jaunikliai atsidurs laisvėje.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-12-28 21:54, atnaujinta 2018-03-14 09:10

Tačiau yra nuogąstaujama, kad stambūs gyvūnai, užaugantys iki 2 m aukščio ir galintys sverti iki tonos, atsiradę miškuose, gali atbaidyti turistus ir išgąsdinti keliautojus.

Beveik 10 metų brandinęs planus princas Richardas pagaliau prieš Kalėdas gavo Aplinkos ministerijos patvirtinimą. Princui priklauso beveik 13 tūkst. ha žemės aplink Bad Berleburgo miestą ir Rotharo kalnų papėdėse.

Šioje teritorijoje jau gyvena apie 300 laukinių avių, 400 tauriųjų elnių, 600 šernų ir tiek pat stirnų. 7 prižiūrėtojai gyvūnus reguliariai bando skaičiuoti.

Darbuotojai artimiausiomis dienomis nuvyks į princo Richardo mišką ir išardys tvorą, kur jau nuo 2010 metų 8 jo stumbrai aklimatizavosi prie aplinkos. Kai tvora bus išardyta, vienas didelis stumbro patinas, penkios patelės ir du jaunikliai atsidurs laisvėje. Tai bus pirmieji nuo 1746 m. šios rūšies atstovai, Vokietijoje gyvenantys laisvi.

Keliami klausimai apie galimą šių gyvūnų poveikį aplinkai. Banda eis ten, kur ją ves lyderis – gali atklysti ir į pagrindinius kelius, ir į aplinkinius kaimus.

Dauguma Bad Berleburgo miesto, kuriame gyvena apie 20 tūkst. žmonių, gyventojų palaiko princo planus ir tikisi, kad stumbrai privilios pas juos turistų.

Tačiau kitapus Rotharo kalnų esančiame Hochzauerlande baiminamasi, kad gyvūnai kaip tik trukdys turizmui, niokos miškus ir netgi kryžminsis su karvėmis.

Į diskusiją dėl stumbrų įsitraukė ir valdininkai bei mokslininkai. Aplinkos ministerija sudarė ilgą klausimų ir abejonių sąrašą, į kurį atsakyti mokslininkams užtruko 4 metus.

Miškininkai sutiko, kad stumbrų banda miškams gali būti netgi naudinga, nes apsaugos ekologiniu požiūriu vertingas teritorijas nuo pomiškio – šį darbą šiuo metu atlieka miško darbininkai.

Philipas Schmitzas iš Zygeno universiteto atliko tyrimą ir nustatė, kad stumbrai, nepaisant įspūdingo jų dydžio, didelės grėsmės žmonėms nekelia. Atlikęs eksperimentus su savanoriais jis padarė išvadą, kad stumbrai, pamatę jų teritorijoje vaikščiojantį žmogų, greičiau pabėgs, o ne jį puls.

Bad Berleburgo stumbrai dėl mažo savo skaičiaus niekada netaps tikra laukine banda. Vienintelis jų išlikimo šansas – jeigu žmonės rūpinsis jų išlikimu. Reikės pasirūpinti ir „šeimos planavimu“, iš šalies įvedant naujus genus, kad būtų išvengta įvaisos (artimų giminaičių poravimosi).

Bandos lyderiai bus sekami GPS siųstuvais, apribojant jų teritoriją 40 kv. km – apie trečdaliu princo žemių.

Manoma, kad teritorija, kur stumbrai žiemą bus maitinami, bus jų namai, ir jie nenuklys pernelyg toli, nes, pasak princo, „tai neįtikėtinai tingūs gyvūnai“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.