Floridoje mėgėjai kviečiami į pelkes šaudyti pitonų

Susimokėję tik 25 JAV dolerius ir patyrę, ir naujokai pitonų sekliai JAV pietinėje Floridos valstijoje įgis teisę Evergleidso pelkėse su šautuvais, mačetėmis bei buožėmis medžioti milžiniškus Birmos pitonus. Medžioklė numatoma šeštadienį, sausio 12 dieną.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Jan 10, 2013, 6:43 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:58 PM

Į valstijos Žuvų ir gyvūnijos apsaugos komisijos paskelbtas Birmos pitonų medžioklės varžybas jau užsiregistravo daugiau kaip 500 dalyvių. Daugiausia pitonų sumedžiojęs dalyvis bus apdovanotas 1,5 tūkst. dolerių prizu, o tas, kuris pagaus ilgiausią pitoną, gaus 1 tūkst. dolerių. Norintiems dalyvauti šiose varžybose reikės išklausyti internetinį kursą, kuris padės išmokti atskirti nenuodingus Birmos pitonus nuo kitų pelkėse saugomų arba nuodingų rūšių.

Floridos valstijos Žuvų ir gyvūnijos apsaugos komisija varžybas „Python Challenge 2013“ rengia siekdama sumažinti šios įvežtinės rūšies gyvūnų skaičių Evergleidso pelkėse. Iš pietryčių Azijos įvežta Birmos pitonų rūšis neturi juos medžiojančių natūralių priešų. Praėjusiais metais Floridoje buvo sugautas rekordinio dydžio - 5,4 m ilgio ir 75 kg pitonas.

„Tai yra nepakartojama proga“, - sakė į varžybas užsiregistravęs pensininkas Ronas Polsteris iš Ohajo valstijos. Jis Floridos pelkę yra matęs tik nuo greitkelio.

Tačiau kitiems šios varžybos, paleisiančios į pelkes šimtus nepatyrusių medžiotojų su įvairiais ginklais, kelia susirūpinimą. „National Geographic Wild“ kanalo laidos „Pitonų medžiotojai“ žvaigždė Shawnas Heflickas teigia, kad daugeliui dalyvių didžiausią pavojų kels pelkė, krokodilai, aligatoriai ir nuodingosios gyvatės. „Sukviesti į pelkę tie žmonės perkais, jiems kraują siurbs uodai“, - sakė Sh. Heflickas.

Tuo tarpu R. Polsteris tikisi, kad daugiau dalyvių bus apsiginklavę mačetėmis nei su šautuvais. Jis sakėsi bijantis, kad „kvailiai visur pradės šaudyti“.

Medžioklės organizatoriai siekia įrodyti, kad tokiomis metinėmis varžybomis galima efektyviai riboti įvežtinių veislių plitimą, teigia Floridos universiteto gyvūnijos ekspertas Frankas Mazotti, kuris pats prisidėjo rengiant šias varžybas.

Varžybų taisyklės reikalauja, kad pitonai būtų užmušami humaniškai. Rekomenduojama jiems šauti tiesiai į smegenis.

Sh. Heflickas abejoja, ar dalyviams šioje pelkių medžioklėje užteks ištvermės. Jis prognozuoja, kad paslaptingos plėšrūnų medžioklės sužavėti dalyviai atkris „supratę, kiek čia daug uodų, kaip čia karšta ir kaip gali būti nuobodu“.

Parengė Dovilas Bukauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.