Briuselio gyventojus piktina nepadorūs grafičiai

Specialiai lrytas.lt, Belgija

Gali būti, kad šiuos grafičius sukūrė gerai žinomas jų meistras Bonomas.
Gali būti, kad šiuos grafičius sukūrė gerai žinomas jų meistras Bonomas.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė

Feb 8, 2013, 2:08 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:22 AM

Meno grožis, vertinimas ir supratimas yra labai asmeniški dalykai, todėl būtų daug paprasčiau, jeigu galėtume meno kūrinių įsigyti ir pasikabinti ar pasistatyti vietoje, kur jie, mūsų nuožiūra, tiktų labiausiai.

Tačiau dažnai itin laisvamaniškas, peržengiantis bet kokius tabu ir mėgstantis šokiruoti gatvės vaizduojamasis menas – grafičiai – retai atsižvelgia į aplinkinių norus.

Kaip ir daugelis kitų Europos šalių didmiesčių, Briuselis mažai ką benustebina spalvingais gatvėms ir kitoms atviroms miestų erdvėms skirtais dailės kūriniais.

Vis dėlto šiomis vasario mėnesio dienomis Belgijos sostinės gyventojus ir svečius gerokai šokiravo centrinėje miesto dalyje atsiradę grafičių technika atlikti piešiniai.

Prabangaus Hallepoortlaan‘o rajono gyventojus pritrenkė ir gerokai papiktino didžiulis besimasturbuojančios moters piešinys ant Louise Avenue pastato fasado, kuris ypač gerai matomas iš gausiai lankomos ir miestelėnų mėgstamos Stephanie aikštės. Tačiau, kad ir kaip pasipiktinę iššaukiančiu moters aktu buvo Hallepoortlaan‘o rajono gyventojai, išskyrus žodinį mūšį, jie nesiėmė jokių kitų priemonių pašalintį vulgariu ir netinkamu jaunimui pavadinto meno kūrinio. Todėl šiandien jie tikriausiai jaučiasi šiek tiek laimingesni nei netoliese esančio privataus daugiaaukščio gyventojai.

Kitas, tikėtina, kad to paties autoriaus sukurtas „šedevras“ – penkiolikos metrų dydžio grafitas vaizduoja nuogą senyvą vyrą, rankoje laikantį savo lytinį organą. Jis tame pačiame Hallepoortlaan‘o rajone prieš kelias dienas atsirado taip pat netikėtai.

Abu darbus vienija paslaptingumas. Autoriaus pavardė kol kas neatskleista. Ir vis dar spėliojama, kokią žinutę jis siunčia briuseliečiams.

Gali būti, kad šiuos grafičius sukūrė gerai žinomas jų meistras Bonomas. Jo darbai jau anksčiau yra šokiravę Briuselio centro gyventojus. Be to, jis ne kartą minėjo, kad praradęs anonimiškumą jo menas prarastų svarbą ir šarmą.

Kai paaiškės minėtųjų darbų autorystė, jų kūrėjui pagal Belgijos įstatymus gresia bausmė už vandalizmą ir privačios nuosavybės išniekinimą. Tačiau didelė dalis Briuselyje apklaustų praeivių teigė, kad šie gatvės meno kūriniai, nors ir gana smagiai praskaidrinantys aplinką, ilgai neišsilaikys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.