Pragarišką gaisrą brazilams padeda pamiršti Rio de Žaneiro karnavalas

Karnavalo

Kiekviena sambos mokykla savo paradui organizuoti išleidžia 2-5 mln. dolerių.<br>AP
Kiekviena sambos mokykla savo paradui organizuoti išleidžia 2-5 mln. dolerių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 8, 2013, 2:26 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:22 AM

Šios Užgavėnių bakchanalijos oficialiai prasideda penktadienį, kai „Karaliui Momo“ - apkūniam karnavalo nesaikingumo simboliui - meras Eduardo Paesas įteiks miesto raktus.

150 kg sveriantis Miltonas Rodriguesas da Silva, neginčijamas karnavalo karalius jau penkti metai iš eilės, oficialiai pradės penkių dienų linksmybes šiame Brazilijos pajūrio mieste.

O sekmadienio ir pirmadienio vakarus linksmybės persikels į oficialų Sambodromą, 72 500 žmonių talpinantį specialių sambos paradų stadioną, kurį suprojektavo velionis Oscaras Niemeyeris.

Tačiau tūkstančiai Rio de Žaneiro gyventojų nelaukė nė „Karaliaus Momo“ signalo. Dar prieš dvi savaites miestiečiai pradėjo rengti savaitgalines gatvių šventęs „blocos“, kurias daugelis laiko „autentiškuoju“ karnavalu.

Ne taip, kaip paradai Sambodrome, „blocos“ yra atviros visiems: žmonės šoka, puošiasi ryškiais kostiumais, laisvai liejasi alus.

Prognozuojama, kad linksmybėse dalyvaus daugiau kaip 900 tūkst. žmonių - 5,8 proc. daugiau nei pernai. Jie viešbučiuose, restoranuose ir baruose turėtų išleisti 665 mln. dolerių, nurodo Rio de Žaneiro valstijos pareigūnai, kurie sako, kad karnavalas sukuria 250 tūkst. darbo vietų.

Maždaug 12 elitinių sambos mokyklų per įspūdingą konkursą, kuris stebimas su tokiu pačių įkarščiu kaip „nacionalinės religijos“ futbolo rungtynės, varžysis dėl karnavalo čempiono vardo.

Viena mokykla atiduos pagarbą „Bossa Nova“ muzikos kompozitoriui Viniciusui de Moraesui, kuris yra klasika tapusio hito „The Girl from Ipanema“ bendraautorius.

Kai kurios paradui rengiamos platformos bus skirtos Amazonės temai, bet bus dedikuotų ir užsienio šalims, tokioms kaip Vokietija ar net Pietų Korėja.

Šioje rasiniu požiūriu įvairialytėje ir 194 mln. gyventojų turinčioje šalyje karnavalas yra svarbiausia metų šventė. Įspūdingus festivalius šia proga rengia ir kiti didieji Brazilijos miestai, tarp jų - San Paulas, Salvadoras ir Resifė.

Daugeliui brazilų tai bus proga pamiršti gaisro diskotekoje tragediją, kuri praėjusį mėnesį įvyko universitetiniame Santa Marijos mieste šalies pietuose ir per kurią žuvo 239 jaunuoliai.

Pareigūnai prieš karnavalą sugiežtino saugumo patikrinimus pramogų vietose visoje šalyje.

Rio de Žaneire, kur kitais metais vyks futbolo pasaulio čempionatas, o 2016-aisiais - vasaros olimpiada, policija taip pat sustiprino saugumą aplink administracinius pastatus miesto centre.

Kiekviena sambos mokykla savo paradui organizuoti išleidžia 2-5 mln. dolerių. Brazilų ar užsienio firmos vis labiau įsitraukia į šio renginio finansavimą, nors manoma, kad kai kurias mokyklas finansuoja lošimo sindikatai.

Sambos mieste - Rio de Žaneiro uosto rajone, kur įsikūrusios šio šokio mokyklų dirbtuvės, šimtai žmonių kelis mėnesius plušo prie platformų ir kostiumų.

39 metų sambos karalienė Mara de Oliveira yra aštuoni mėnesiai nėščia, bet vadovaus mokyklos „Mocidade Independente“ muzikantams.

„Gydytojas man pasakė, kad galėčiau“, - sakė ji per repeticiją Sambodrome.

Sambos mokyklos paradams dažnai pasikviečia vietos įžymybes. „Mocidade Independente“ šiemet pakvietė futbolo žvaigždę Neymarą, kuris dar nepatvirtino, kad dalyvaus.

Pernai karnavale dalyvavo JAV dainininkė ir aktorė Jennifer Lopez.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas