Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Sensacingas radinys - dingusi erotikos šedevro dalis

Prancūzų meno kolekcininkas tvirtina atradęs garsaus XIX a. paveikslo, vaizduojančio moters genitalijas, viršutinę dalį - galvą. Meno ekspertas Jeanas Jacquesas Fernier, daugelį metų tyrinėjęs dailininko Gustave'o Courbet darbus, tam pritaria ir mano, jog dailininko nepasirašytas paveikslas, vaizduojantis moters galvą, buvo atpjautas nuo garsiojo jo darbo „Pasaulio pradžia“.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Feb 8, 2013, 9:18 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:32 AM

Nežinomas kolekcininkas, kurį prancūzų savaitraštis „Paris Match“ įvardija kaip Johną, pasakojo nusipirkęs paveikslą 2010 m. pradžioje Paryžiuje iš prekiautojo senienomis už 1400 eurų. Kolekcininkas pastebėjo paveikslą įkištą tarp senų baldų ir įvairių niekučių.

Pasak J. J. Fernier, paveikslas atrodo, lyg būtų nupjautas nuo didesnio darbo. Jo drobės audimas tiksliai atitinka garsiojo erotikos šedevro, G. Courbet nutapyto 1886 m. ir vaizduojančio ant nugaros gulinčios moters torsą, audimą.

„Orsay muziejus turi dalį darbo, o šitas veidas yra kita jo dalis“, - sako J. J. Fernier. Menotyrininko manymu, G. Courbet nupjovė galvą, kad apsaugotų modelį. Manoma, kad paveikslui pozavo airė Joanna Hiffernan, buvusi dailininko Jameso Whistlerio meilužė.

Manoma, kad realizmo atstovas G. Courbet provokuojantį kūrinį nutapė Turkijos ir Egipto diplomato Khalilo Bey užsakymu. Šis diplomatas visuomenėje garsėjo kaip spalvinga asmenybė. Paveikslą jis laikė savo vonioje už žalios užuolaidos.

„Khalilas Bey negalėjo nupirkti šio paveikslo, nes tais laikais nebuvo įmanoma tokių erotinių darbų parduoti, tai buvo neįsivaizduojama, - sako J. J. Fernier. - Kai Khalilas Bey nupirko paveikslą, G. Courbet nupjovė galvą.“

Kolekcininkas Johnas sakė rodęs paveikslą keletui ekspertų, ir vienas pasakė esąs įsitikinęs, jog tai Courbet. Tai paskatino jį pasidomėti šio dailininko kūryba, ir jis pastebėjo spalvinį panašumą į paveikslą „l'Origine du Monde“, kuris nuo 1995 m. eksponuojamas Paryžiaus „Musee d'Orsay“ muziejuje.

Jeigu tai iš tiesų šio garsiojo paveikslo viršutinė dalis, jos vertė galėtų būti apie 40 mln. eurų. Savininkas sako galintis išnuomoti paveikslą „Musee d'Orsay“ muziejui, kad šis abu paveikslus galėtų eksponuoti kartu.

Prancūzijos dienraštis „Le Figaro“ suabejojo šia versija, pastebėdamas, jog nėra jokių įrodymų, kad paveikslas „Pasaulio pradžia“ buvo atpjautas nuo didesnio paveikslo.

„Musee d'Orsay“ sensacingąjį atradimą komentuoti atsisakė.

Prieš keletą metų Portugalijos policija šio paveikslo reprodukciją palaikė pornografija. Knygos su nepadoriu atvaizdu egzemplioriai buvo konfiskuoti. Tik griežtas Knygų leidėjų asociacijos protestas privertė tvarkos saugotojus apsigalvoti ir grąžinti juos savininkui.

Incidentas įvyko  Bragoje surengtoje knygų mugėje, kur ant vienos knygos viršelio puikavosi G.Courbet kūrinys „Pasaulio kilmė“. 1866 metais moters natūros vertintojo iš Turkijos užsakymu nutapytame paveiksle stambiu planu pavaizduoti reprodukcijos organai. Kūrinys tapo viena iš Orsė muziejaus Paryžiuje įžymybių.

Bet Portugalijoje pusantro šimto metų senumo kūrinys sukėlė skandalą. Pastebėję, kad prie stendo su knygomis apie tapybą būriais traukia vaikai, lankytojai kreipėsi į parodos rengėjus. Bet šie atsisakė pašalinti monografiją nuo prekystalio.

Tuomet susirūpinę tėvai iškvietė policininkus, saugojusius netoliese esantį banką. Pareigūnai rimtai reagavo į skundą ir be ilgų kalbų konfiskavo visus knygos egzempliorius. Po Knygų leidėjų asociacijos, pavadinusios policijos veiksmus „neleistinais“, įsikišimo tvarkos saugotojams teko atsiprašyti už savo veiksmus.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.