Filipinuose padvėsė didžiausias pasaulyje krokodilas

Vieno Filipinų miestelio gyventojai ruošiasi gedulingoms apeigoms. Žmonės taip ketina pagerbti padvėsusią Bunavano įžymybę – didžiausią pasaulio jūrų krokodilą. Iš 1 toną sveriančio plėšrūno palaikų vėliau bus pagaminta iškamša ir nugabenta į muziejų. Taip Bunavano gyventojai viliasi išlaikyti turistų srautą, kuris pagyvėjo būtent dėl čia gyvenusio milžiniško roplio. 

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Feb 11, 2013, 10:56 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:56 AM

„Visas miestas, tiesą sakant, visa provincija gedi. Mano telefonai nepaliauja skambėję, žmonės nori išsikalbėti, papasakoti, kaip ši žinia juos paveikė“, - kalbėjo miestelio meras Edwinas Coxas Elorde'as.

Turistų magnetu tapęs krokodilas buvo įtrauktas į Guinesso pasaulio rekordų knygą. Jo ilgis buvo 6,17 metro. Iki tol didžiausiu pasaulio krokodilu buvo laikomas Australijoje gyvenęs roplys, kurio ilgis – 5 metrai, o svėrė jis beveik toną.

Ekologinio turistinio parko gyventojas padvėsė sekmadienį, praėjus kelioms valandoms po to, kai smarkiai išsipūtė jo skrandis, ir plėšrūnas apvirto aukštyn kojomis.

Laukinių gyvūnų ekspertai pirmadienį ketina atlikti krokodilo skrodimą ir nustatyti tikslią jo mirties priežastį.

Šio visame pasaulyje išgarsėjusio krokodilo vardas buvo Lolongas. Roplys šiuo vardu buvo pavadintas vieno vyriausybės gamtosaugininko garbei, kuris mirė nuo širdies smūgio bandydamas šį krokodilą sugauti. Iki sučiumpamas maždaug 50 metų amžiaus plėšrūnas sudraskė keletą žmonių.

Krokodilo medžioklė buvo paskelbta 2009-aisiais, kai buvo rasti sudraskyto vaiko palaikai. Tais pačiais metais dingo vienas žvejys. Milžiniškas roplys taip pat neretai puldavo buivolus.

2011-ųjų rugsėjį žudikas pakliuvo į jam paspęstus plieninio troso spąstus. Apie 100 E. C. Elorde'o vadovaujamų žmonių jį virvėmis traukė iš vienos upelio įlankos. Tuomet supančiotas krokodilas krano pagalba buvo įkeltas į sunkvežimį.

Bunavaniečiams ta diena tapo švente. Tačiau gyventojai tuo pačiu sunerimo, kad jų miesto apylinkėse, nuo sostinės Manilos nutolusiose per 800 kilometrų, gali gyventi daugiau tokių pabaisų.

Bunavano meras sakė, kad vietos gyventojai ketina atlikti atsisveikinimo ritualus – skersti viščiukus ir kiaules, kurie taps auka miško dvasioms. Taip joms būsią atsidėkota už šlovę ir palaiminimą, kurį jiems atnešė krokodilas. Vietos krikščionys žadėjo prieš skrodimą melstis.

Būdamas gyvas Lolongas sulaukė didžiulio dėmesio. Jo pažiūrėti važiavo turistai, vyko filmavimo komandos.

Filipinų pareigūnai netgi planavo nutiesti naują kelią iki parko, kuriame gyveno krokodilas. Nors Lolongas padvėsė, Bunavano meras išreiškė viltį, kad turistai neaplenks jų miestelio ir atvyks pažiūrėti bent į šio rekordinio dydžio plėšrūno iškamšą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.