Australijos vaikai nebegalės kartu pūsti gimtadienio žvakučių

Aplink gimtadienio tortą susispietę vaikai, iš kurių vienas arba visi kartu pučia žvakutes. Toks vaizdas įprastas įvairiose šalyse.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 12, 2013, 11:04 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:00 AM

Tačiau Australijoje netrukus gali būti priešingai. Šios šalies pareigūnai ketina uždrausti vaikams kartu pūsti gimtadienio žvakutes, nes esą mažamečiai vieni kitiems skleidžia bakterijas.

O jeigu vaikai labai nori pūsti žvakutes, specialistai siūlo išeitį.

Į gimtadienio šventes susirenkantiems mažamečiams patariama turėti savo pyragaičius su žvakute, rašo „Daily Mail“.

Taisykles, kurios smarkiai papiktino tėvus, parengė Australijos nacionalinė sveikatos ir medicinos tyrimų taryba.

Ji atmeta gimdytojų kaltinimus, kad šalis tokiais draudimais nebeleis vaikams linksmintis, nors netgi kai kurie medikai pripažįsta, kad tarybos parengtos gimtadienių šventimo taisyklės per griežtos.

„Jeigu kas nors nusičiaudės ant torto, aš tikriausiai nenorėsiu jo valgyti. Tačiau jeigu puti žvakutes, kiek organizmų patenka ant bendro torto, dėl Dievo meilės? Normalu ir sveika turėti sąveikos su šiek tiek antigenų (molekulė organizme, įskaitant virusus ir bakterijas, stimuliuojanti imuninį organizmo atsaką. – Red.), kad sustiprėtų mūsų imuninė sistema.

Jeigu gyvensi plastikiniame burbule, vėliau užsikrėtęs ligomis negalėsi pasveikti“, - kalbėjo Australijos medikų asociacijos prezidentas Steve'as Hambletonas.

Jis teigia buvęs nustebintas dėl Australijos nacionalinės sveikatos ir medicinos tyrimų tarybos parengtų taisyklių.

Jų, beje, yra ir daugiau.

Taryba taip pat nurodė, kad vaikai, lipdami į smėlio dėžę pažaisti su kitais vaikais, turės nusiplauti rankas dezinfekciniu geliu. Tą patį mažamečiai turės padaryti ir išlipę iš smėlio dėžės.

Pagal naujas tarybos taisykles, vaikų ugdymo įstaigos turės kasdien plauti žaislus, rutulio formos durų rankenas ir pagalvės užvalkalus. Tokiu būdu taip pat siekiama išvengti virusų plitimo.

Tiesa, Australijos vaikų rūpybos susivienijimo prezidentė Gwynn Bridge abejoja ir pastaraisiais patarimais. Ji pastebi, kad namuose tėvai kiekvieną dieną tikrai nedezinfekuoja durų rankenų.

2011-aisiais Australija pasaulį nustebino kitais draudimais. Tąkart jie buvo parengti Sidnėjaus katėms.

Nuo prieblandos iki aušros joms buvo paskelbta savotiška komendanto valanda, tikintis, kad nuo jų bus apsaugota laukinė gamta.

Tokio žingsnio ėmėsi Sidnėjaus Laikharto priemiesčio valdžia, kai mero pavaduotojos Michele McKenzie sūnus išgelbėjo katės užpultą oposumą ir jo palikuonį.

Australijos laukinės gamtos gelbėjimo organizacija WIRES tada skelbė, kad vien 2010-aisiais katės riestauodegius oposomus užpuolė 564 kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?