Brazilai į sambodromą atvėrė kelią šokėjams iš užsienio

Samba, kaip ir futbolas, – nacionalinis brazilų sportas. O kaip šalies gyventojai mėgsta šį laukinį, seksualų šokį, aiškiausiai matyti per karnavalą Rio de Žaneire. Tiesa, šalia vietos šokėjų čia vis dažniau šmėžuoja ir sambos paslaptis įvaldę svečiai iš užsienio.

Šiemet oficialusis Rio de Žaneiro karnavalo sambadromas tradiciškai tapo vieta, kur šokėjų pasirodymais sekamos spalvingiausios pasakos. Pagrindinės jų veikėjos – pusnuogės moterys.<br>„Reuters“
Šiemet oficialusis Rio de Žaneiro karnavalo sambadromas tradiciškai tapo vieta, kur šokėjų pasirodymais sekamos spalvingiausios pasakos. Pagrindinės jų veikėjos – pusnuogės moterys.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

"Rytai-Vakarai"

Feb 17, 2013, 5:06 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:14 PM

Šios nesaikingumą sveikinančios Užgavėnių bakchanalijos pasauliui labiausiai įsimena žėrinčiais pusnuogių sambos šokėjų – tiek moterų, tiek vyrų – pasirodymais, rašo „Reuters“ ir AP naujienų agentūros.

Įprasta manyti, kad absoliučiai visi šokėjai – vietos gyventojai, kone visus metus gyvenantys karnavalo laukimo nuotaikomis ir kiekvienais metais vasarį išsprogstantys parodyti spindinčias Brazilijos puošmenas.

Tačiau kasmet į Rio de Žaneirą suguža ir daugybė užsieniečių. Kaip aiškėja, ne tik stebėti paradų, bet ir juose dalyvauti – apmokyti profesionalų.

Blondinės brunečių minioje

Sambos mokytojos Carlos Campos mokiniai beveik niekuo nesiskyrė nuo kitų šiemečio parado dalyvių. Beveik – nes visi jie į Rio de Žaneirą atvyko iš svetur.

Žinoma, užsieniečiai jau seniai moka šimtus dolerių, kad užsimestų ekstravagantiškus kostiumus ir nerangiai krutėtų šalia besisukančių meistrų.

Bet C. Campos studentų, daugiausia – tarp tamsiaplaukių brazilių akivaizdžiai išsiskiriančių blondinių iš Šiaurės Europos ir JAV, istorija visai kitokia.

C. Campos didžiuojasi, kad uždirba nuolat paneigdama gajų mitą, esą profesionaliai šokti sambą lemta tiktai brazilams, gimusiems ir užaugusiems Rio de Žaneire.

Suomijoje – sambos subkultūra

Brazilės mokomi užsieniečiai šoka ne sau ir ne pajuokai, o sambos mokyklų kolektyvuose. Kitaip tariant, lygiomis teisėmis su vietos sambos meistrais.

„Prisiekiu, kad kai kurie svečiai sambą šoka ne tik taip pat gerai kaip vietos brazilai, bet net geriau, – tikina C. Campos. – Žinoma, šis šokis nėra lengvas, tačiau absurdiška manyti, kad reikia tam tikrų genų. Svarbiausia – atkaklus darbas.”

C. Campos idėja įkurti „SambaFit” – sambos mokyklą užsieniečiams – kilo lankantis Suomijoje. Brazilė apstulbo atšiaurioje Europos šalyje sutikusi kone visą sambos entuziastų subkultūrą.

„Suomiai atrodė tokie aistringi, jie daug žinojo apie sambą ir tikrai šoko geriau nei daug žmonių čia, Rio de Žaneire. Pamaniau, kad turiu tai kaip nors pagerbti”, – teigia brazilė.

„Niekada nemaniau, jog šoksiu karnavale vilkėdama tokį kuklų kostiumėlį, – juokiasi 37 metų amerikietė Mandy Gulbrandsen. – Vaikystėje šokau baletą, bet išmokti šokti sambą kur kas sunkiau. Užtrukau metus.”

Dauguma – vis dar brazilai

Žinoma, daugelį sambos mokyklos atstovų oficialiajame Rio de Žaneiro karnavale vis dar sudaro – ir greičiausiai sudarys – brazilai.

Būtent brazilų šokėjai ir brazilų meistrų sukurti kostiumai bei dekoracijos kasmet lemia, kuri iš dvylikos sambos mokyklų kasmetėse linksmybėse pasirodys geriausiai.

Be to, neatskiriama karnavalo dalis – kiaurą parą vykstančios savaitgalinės gatvių šventės „bloco”.

Autentiški vakarėliai užsieniečiams dažnai neįžengiamuose Rio de Žaneiro rajonuose yra atviri visiems – žmonės šoka ir puošiasi ryškiais savadarbiais kostiumais, laisvai liejasi alus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.