Lenkai aprengė A. Merkel kaip konclagerio kalinę

Vokietijos kanclerė Angela Merkel atsidūrė „istorinio“ skandalo, įsiplieskusio tarp Vokietijos ir Lenkijos, centre. A. Merkel pakliuvo ant populiaraus lenkų žurnalo „Uwazam RZE“ viršelio, pavaizduota kaip koncentracijos stovyklos kalinė – vilkinti dryžuotus marškinius, skarelę ir stovinti už spygliuotos vielos, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 11, 2013, 6:51 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:06 PM

Šalia esantis užrašas skelbia: „Istorijos falsifikacija... Kaip vokiečiai iš savęs padarė Antrojo pasaulinio karo aukas“. Tai – lenkų atsakas į vokiečių trijų serijų filmą „Mūsų motinos, mūsų tėvai“, kurį kovo pabaigoje parodė televizijos kanalas ZDF.

Filme pasakojamas penkių vokiečių likimas, bet jame parodomi ir lenkų pasipriešinimo armijos kariai, beje, pavaizduoti kaip aršūs antisemitai. Pavyzdžiui, vienoje iš scenų grupė lenkų, sustabdžiusių traukinį su konclagerio kaliniais, jį praleidžia supratę, kad keleiviai – žydai. Kitoje scenoje vienas partizanas sako: „Mes skandiname žydus kaip žiurkes.“

Lenkijos diplomatas Vokietijoje Jerzis Marganskis parašė laišką televizijai, kuriame Lenkijos ir lenkų pasipriešinimo kovotojų pavaizdavimą televizijos seriale pavadino „visiškai neteisingu ir įžeidžiančiu“.

Jis taip pat pažymėjo, kad žiūrovai, pamatę filmą, iš jo nieko nesužinos nei apie lenkų kovą, nei apie tūkstančius žuvusiųjų, nei apie tuos, kurie padėjo žydams. Priešingai, serialas aktyviai bruka mintį, kad už žydų naikinimą buvo atsakingi ne tiktai vokiečiai.

Televizijos kanalas ZDF pareiškė, kad jokiu būdu neketino supaprastinti istorinių faktų ar sumažinti vokiečių tautos atsakomybės. O filmo prodiuseris Nico Hofmannas paaiškino, kad juostoje vaizduojami įvykiai „paremti patikrinta istorine medžiaga, ir jais nesiekiama apjuodinti lenkų“.

Žurnalo viršelis su A. Merkel Vokietijoje buvo pavadintas beskonybe.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.