Turkmėnijos prezidentas laimėjo žirgų lenktynes ir 11 mln. JAV dolerių

Turkmėnijos prezidentas Gurbanguly Berdymuchamedovas savo asmenybės kultą pakėlė į naują lygmenį. Šią savaitę valstybinės žiniasklaidos pirmuosius puslapius užkariavo žinia apie prezidento sėkmę žirgų lenktynėse – per jas jodamas žirgu buvęs odontologas laimėjo 11 mln. JAV dolerių. 

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

May 1, 2013, 10:35 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:30 AM

G. Berdymuchamedovas Turkmėniją geležine ranka valdo nuo 2006-ųjų, kai netikėtai nuo širdies smūgio mirė jo pirmtakas Saparmuratas Nijazovas. Užėmęs prezidento postą, G. Berdymuchamedovas pasižymėjo kaip prabangos ir galingų lenktyninių automobilių mėgėjas. 

O nuo šiol jis – geriausias šalies jojikas. Pirmadienį valstybinė vietos žiniasklaida išspausdino nuotraukas, kuriose G. Berdymuchamedovas sėdi ant šiaudų spalvos achaltekų veislės ristūno vardu Berkararas (Galingasis). Jis vilki tamsiai raudoną kaftaną, o ant galvos – tradicinė turkmėniška balta avikailio kepurė.

Tūkstančio metrų žirgų lenktynės buvo surengtos sekmadienį, kai šalis šventė Žirgų lenktynių dieną. Tokią šventę sugalvojo velionis S. Nijazovas. Jos tikslas – pagerbti kilmingą vietos žirgų veislę, vertinamą už greitas kojas ir grakštumą.

„Žiūrovų žvilgsnius prikaustė auksinė strėlė – Berkararas, kurį vadeliojo tautos lyderis. Viską apsprendė sekundės dalys, ir Berkararas pirmasis kirto finišo liniją, - buvo rašoma viename Turkmėnijos dienraštyje. - Prezidentas G. Berdymuchamedovas ne tik dar kartą pademonstravo savo žokėjaus sugebėjimus, bet ir parodė tvirtą valią, stiprybę ir drąsą.“

Taip pat pranešta, kad 55 metų G. Berdymuchamedovas pagrindinį lenktynių prizą – 11 mln. JAV dolerių padovanos bendrovei, kuri veisia žymiuosius achaltekus.

Beje, Turkmėnija yra vienintelė Centrinės Azijos šalis, kurioje nevalgoma arkliena. Ši šalis tiesiog garbina savo garsiuosius žirgus ir dovanoja juos kitų šalių vadovams. Tokias dovanas yra gavę Irano, Prancūzijos, Rusijos, Kazachstano ir kitų valstybių lyderiai.

Laimėtos lenktynės – ne pirmas kartas, kai G. Berdymuchamedovas vaizduoja didvyrį. Kiek anksčiau jis buvo įamžintas valdantis viršgarsinį naikintuvą, vairuojantis tanką, šaudantis šautuvu ir šalinantis gerybinį auglį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.