Paslaptingos chasidų lyderio anūko vestuvės Jeruzalėje sutraukė 25 tūkst. svečių

Antradienį tūkstančiai žydų ortodoksų Jeruzalėje stebėjo chasidų dinastijos lyderio Belzo rabino anūko vestuves. Aštuoniolikmetis Shalomas Rokeachas ateityje pats taps šios vienos didžiausių pasaulyje judaizmo sektų lyderiu. Jo vestuvių ceremonija, per kurią jis vedė 19 metų Hannah Batya Penet, vyko pagal tradicinius chasidų papročius ir truko keletą valandų. Visą ceremoniją nuotaka buvo uždengtu veidu. Svečių sąrašas buvo įspūdingas – daugiau kaip 25 tūkst. žmonių, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 22, 2013, 6:53 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:01 AM

Sh. Rokeachas yra vyriausias ir vienintelis vyriškos lyties Belzo rabino Yissacharo Dovo Rokeacho, vadovaujančio vienai didžiausių chasidų bendruomenių pasaulyje, anūkas. Belzo rabinas yra Lenkijos žydų dinastijos, atsiradusios XIV a. Belze (dabartinė Ukraina, Lenkijos pasienis), palikuonis. Šios aristokratiškos žydų ortodoksų šeimos atstovo vestuvės – didelis įvykis chasidams.

Į jas buvo sukviesti sektos nariai iš viso pasaulio. Šventėje, trukusioje iki saulėlydžio, dalyvavo tūkstančiai chasidų iš JAV ir Europos šalių. Dėl milžiniško šventės masto kai kuriose Jeruzalės gatvėse buvo uždarytas eismas.

Tradicinės žydų vestuvės sudarytos iš dviejų dalių – sužadėtuvių ceremonijos ir tikrosios vestuvių ceremonijos.

Per sužadėtuvių ceremoniją jaunikis nuotakai įteikia vestuvinį žiedą. Šioje ceremonijos dalyje nuotaka negali kalbėti su jokiu kitu vyru.

Vestuvių ceremonija vyksta didelėje palapinėje, kad jaunikis ir jo šydu užsidengusi nuotaka galėtų susituokti po atviru dangumi.

Nuotakų vestuviniai šydai būna įvairių formų, priklausomai nuo bendruomenės. Kai kurių chasidų nuotakų šydai būna iš sunkaus audinio – tikima, kad jis skirtas tam, kad stovėdama po vestuviniu baldakimu nuotaka mažiau drovėtųsi ir galėtų pasislėpti nuo smalsių svečių žvilgsnių.

Šydas taip pat simbolizuoja Lėją, su kuria per apgaulę buvo sutuoktas Rachelę įsimylėjęs Jokūbas – jis nepažino savo nuotakos, nes jos veidas buvo paslėptas po sunkiu šydu.

Po ceremonijos nuotaka su jaunikiu valandą praleidžia kartu. Tada nuotaka grįžta į palapinę. Gavęs nuotakos leidimą, prisijungia ir jaunikis. Tada pora palaiminama su vyno taure, ir ceremonija užbaigiama.

Visi svečiai vyrai vilkėjo juodai ir dėvėjo tradicines skrybėles. Kai kurie svečiai ceremoniją stebėjo žiūronais.

Po ceremonijos nuotaka šoko ritualinį šokį su šeimos nariais ir garbingais rabinais, po to su jaunikiu. Šokis atrodo taip: nuotaka stovi rami, laikydama vieną ilgos juostos galą, o kitą galą laiko jaunikio tėvas, jos pačios tėvas ar senelis ir šoka priešais ją.

Šioje ceremonijos dalyje dalyvauja tik nedaug moterų.

Chasidų drabužiai panašūs į tuos, kuriuos dėvėjo jų protėviai XVIII – XIX a. Europoje. Tai esą padeda jiems sutelkti dėmesį į tradicijas ir dvasingumą.

Didžiausios chasidų bendruomenės yra Izraelyje ir JAV. Mažesnių yra Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Belgijoje ir Australijoje.

Jų gyvenimas sukasi apie religijos studijas, maldas ir šeimą. Jų pasaulyje nėra televizijos, kino ar interneto.

Vyrai dažnai turi barzdas ir žandenas.

Moterys dažniausiai nešioja ilgus sijonus, marškinius ilgomis rankovėmis ir aukštomis apykaklėmis, taip išlaikydamos griežtą kuklumo kanoną.

Ištekėjusios moterys slepia galvas po skaromis, kepurėmis ar perukais.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.