Investicija į gyvulius – pasaulyje vis populiaresnė

Kaip manote, į ką besikeičiančiame pasaulyje verta investuoti? Į vyną, meną, o gal į puikius veislinius gyvulius? Pietryčių Anglijoje ūkį turintiems Sarai ir Johnui Bomarsams tokių klausimų nekyla. Jie jau seniai augina vienus geriausių veislinių bulių, rašo informacinis portalas pienoukis.lt.

Daugiau nuotraukų (1)

„Pieno ūkis“

Jun 7, 2013, 2:18 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:13 PM

Vienas ūkininkų augintinis – dvejų metų tūkstantį kilogramų sveriantis bulius, vardu Garthas. Jis pats brangiausias Šarolė veislės bulius pasaulyje. Už šį gyvulį praėjusį rudenį vykusiame aukcione viena Amerikos įmonė sumokėjo 430 tūkst. litų. Saros teigimu, Garthas pateisino visus jų lūkesčius.

Didžiosios Britanijos galvijų selekcininkų klubo pirmininko ir ūkininko Filipo Halhedo manymu, Garthas buvo nupirktas dėl puikios būklės. Jis neslepia – jei parduotų šį gyvulį, tik išloštų.

„Investuotojai puikiai įvertino jo produktyvumo galimybes ir perpardavimo vertę. Net ir norėdami bulių perparduoti kitiems šeimininkams jie išloštų“, – sakė F. Halhedas.

Pastebima, kad visame pasaulyje investuotojai domisi veislinių galvijų, taip pat ir avių, aukcionais. Pastaraisiais metais juose sumokamos kainos muša rekordus. Štai Nyderlanduose už veislinį aviną aukcione buvo sumokėta beveik 950 tūkst. litų.

Įdomu, kodėl investuojama į veislinius galvijus? Investuotojai viliasi, kad jų investicija atsipirks – dėl puikių veislinių galvijų savybių, aukštesnio palikuonių produktyvumo, geresnės kokybės mėsos, dėl atvedamų sparčiau augančių veršelių.

Didžiosios Britanijos galvijų selekcininkų klubo pirmininkas investavimą į veislinius galvijus prilygina azartiniam lošimui – jei neapsiriksi, tai investicija ne tik kad atsipirks, bet ir viršys lūkesčius.

„Amerikietis nupirko bulių Garthą tikėdamasis parduoti jo spermos dozę už 205–410 litų. Norint, kad bulius atsipirktų, reikia, kad kas 10 dienų Garthas pagamintų 500–1000 spermos dozių.

Bėda ta, kad ne kiekvienas bulius gamina aukštos kokybės spermą, kokia šiuo atveju turėtų būti“, – pasakojo F. Halhedas.

Auganti jautienos paklausa Kinijos ir Brazilijos regionuose bei didėjantis Jungtinių Amerikos Valstijų eksportas daro įtaką veislinių galvijų kainoms ne tik Jungtinėje Karalystėje, tačiau ir visame pasaulyje.

Jautienos kainų kilimui įtakos turi ir brangstantys pašarai. Todėl, pasak F. Halhedo, atsižvelgus į visas aplinkybes, ūkis gali būti perspektyvus tik tada, kai jo bandą sudaro aukščiausios kokybės galvijai.

Žinoma, tai reikalauja nemenkų investicijų, tačiau jos atsipirks su kaupu.

„Auginant kokybiškesnius veislinius galvijus, nereikės tiek daug pašarų, kad galima būtų padidinti jų produktyvumą (mėsos, pieno, spermos atžvilgiu)“, – akcentavo ūkininkas.

Apie tai, kad investuoti į veislinius galvijus yra geras sprendimas, pasakojo ir pardavimo vadybininkas Daglas Parkas, kuris šioje srityje dirba daugiau kaip 30 metų.

„Dauguma investuoja į veislinius galvijus, nes galvijų verslas yra patrauklus ir perspektyvus. Taip pat investuotojus domina galvijų genetinės modifikacijos. Žinoma, tai rizikinga investicija, visada egzistuoja tikimybė, kad jūsų investicija neatsipirks.

Būtinai prieš investuodami pasitarkite su tos veislės selekcininkais, galvijų asociacijos atstovais, prisirinkite kiek galima daugiau informacijos, kad neapsigautumėte, – patarimus dalijo D. Parkas. – Net ir būdamas atsargus, kaip ir su bet kokia alternatyvia investicija jūs galite prarasti visus savo pinigus. Ir vis dėlto investicija į kokybiškus veislinius gyvulius yra pelningas ir labai populiarus pasirinkimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.