Darželis prie Seimo nenustebintų paryžiečių

Ne tik prie Seimo Vilniuje, bet ir prie Paryžiaus miesto rotušės išdygo darželis su ramunių kuokštais, rugiagėlėmis ir net pomidorų daigais. Bet, priešingai nei Vilniuje, tai sukėlė daugiau teigiamų reakcijų, rašo "Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Plikūnė

Jun 29, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:29 AM

Ar Paryžius dėl tokio darželio nepasirodys kaimietiškas užsieniečių akyse? Niekam tokia mintis nešovė į galvą.

„Žiūrėk, kokios gražios tos gėlės”, – mažam berniukui, turbūt anūkui, ranka į ramunes rodo garbaus amžiaus dama, kurios apranga ją aiškiai išskiria iš sportiniais bateliais ir fotoaparatais apsiginklavusių turistų masės.

„Jums patinka?” – paklausiu. Moteris pritariamai šypsosi: jai tai – nedidelė natūralios gamtos oazė netoli namų, tegu ir dirbtinė, laikina.

Augina ir pomidorus

„Aišku, nuostabu, tai labai ekologiška”, – vėliau teigė du jaunuoliai. Visa tai, kas yra „eko”, „bio”, jau kurį laiką Paryžiuje yra ir mados dalis.

Nieko nebestebina balkonuose įrengti sodeliai, kai kurios bendruomenės mieste turi daržus, kuriuose augina daržoves ir vaistažoles. Jeigu pomidorų ir paprikų daigai kuriam laikui pasodinami prie rotušės – „viskas gerai, čia yra švietimo tikslais”.

Tiems, kuriems nepatinka, Paryžiuje gali surasti dailiai suformuotų sodų su išskutinėtais krūmais, kur kiekvienas lapelis – savo vietoje, nė viena kyšanti šakelė negadina kompozicijos.

Madingas natūralumas

Kodėl niekam nekilo minties, kad tokia laukinė pievelė ir daržas miesto centre gali pakenkti miesto įvaizdžiui? Vien bandymas apie tai paklausti pašnekovams kėlė nuostabą.

„Ar dėl to mūsų rotušė mažiau graži?” – atsakė klausimu į klausimą viena pašnekovių.

Sodas su veja, mirgančia ramunių, rugiagėlių, aguonų žiedais, virš kurių kyšo medžių sodinukai, greta – stilizuotas miesto daržas su serbentų krūmu, daržovių daigais, šalia miesto rotušės bus iki liepos vidurio.

Miesto merija šiuo projektu siekia pakviesti gyventojus pagalvoti apie naujus miesto peizažus, klimato kaitą ir tvaraus miesto plėtrą.

Kai kuriems tėvams tai yra galimybė parodyti savo mieste gimusioms atžaloms, kaip atrodo augalas, ant kurio auga pomidorai arba paprikos.

Dar kiti, esant geriems orams, džiaugiasi galintys ištiesti kojas patogiuose krėsluose ir pasilepinti miesto ramybe.

Lankys seną geležinkelį

Kita natūralios gamtos ir ramybės oazė didmiestyje pasislėpusi ten, kur anksčiau driekėsi geležinkelio bėgiai.

XIX amžiaus pabaigoje nutiesti 32 kilometrų ilgio bėgiai lyg diržas apjuosė Paryžių. Nuo to ir kilo šio susisiekimo žiedo pavadinimas – „Le Petit Ceinture”.

Iki 1934 metų čia dundėjo keleiviniai traukiniai, iki 1990-ųjų – prekiniai, o paskui bėgiai buvo apleisti. Dabar ši vieta geriausiai žinoma tiems, kurie ieško apleistų vietų romantikos, ir gamtos mylėtojams, kartais rengiantiems čia ekskursijas.

Didžiąja šių senų bėgių dalimi vaikščioti draudžiama, lengvai prie jų neprieisi ir dėl tvorų, pylimų. Ši vieta paslaptinga net ir daliai tų žmonių, kurie gyvena visai šalia.

Vienas Paryžiaus pietvakarinio rajono gyventojas, paklaustas apie šiuos bėgius, nurodė važiuoti į kitą miesto galą.

Užteko tik pakelti galvą, o ten – didžiulis plakatas, skelbiantis, kad vyksta renovavimo darbai. Paryžiaus miesto valdžia siekia atverti šiuos senus bėgius visuomenei, kad kuo daugiau gyventojų ir miesto svečių galėtų pasidžiaugti senojo geležinkelio romantika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.