Rusijoje klientas pergudravo banką, pakeisdamas sąlygas smulkiu šriftu

Rusijos Voronežo miesto gyventojas sugebėjo pergudrauti banką, panaudodamas prieš jį jo paties ginklą. Pakeitęs smulkiu šriftu įrašytas tipiškos sutarties sąlygas, jis dabar iš banko „Tinkoff kreditų sistemos“ per teismą reikalauja 24 mln. rublių, rašo newsru.com. „Aš noriu įrodyti, kad klientai gali siūlyti savo kreditų sąlygas“, - tvirtina jis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2013, 11:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:03 AM

Nurodoma, kad 42 metų vyro pavardė - Aleksejevas. Jis banko teisininkams nusiuntė pretenziją dėl ginčo sureguliavimo ir nurodė 24 mln. rublių sumą. Pretenzija grindžiama tuo, kad bankas pažeidė kredito sutarties sąlygas. Pasirašydamas sutartį, bankas sutiko prisiimti įsipareigojimus, kuriuos jam pasiūlė klientas. Paskolos sąlygas ant paraiškos formos, dokumente surašytas smulkiu šriftu, klientas pakeitė savomis.

Bankininkai pasirašė dokumentą, sprendžiant iš visko, automatiškai, nenagrinėdami teksto ir nežinodami, kad klientas pasiūlė savo sąlygas. Anksčiau teismas kliento sutartį pripažino teisėta. Taip paskolos gavėjas įgijo teisę nemokėti procentų ir baudų, kurias bankas norėjo iš jo išieškoti.

„Aš noriu įrodyti, kad pagal Civilinio kodekso 1 straipsnį ne tik bankai, bet ir paprasti žmonės turi teisę į sutarties laisvę. Pagal įstatymą klientai gali teikti bankams savo sąlygas. Atvirai kalbant, aš nesitikėjau, kad bankas pasirašys sutartį, kurią aš parašiau. Užpildžiau paraiškos formą ir nusiunčiau ją bankui kaip pokštą, ir labai nustebau, kai po mėnesio man atėjo kreditinė kortelė“, - sako jis dabar.

Voronežo gyventojas nuo pat pradžių nemokėjo kreditinės kortelės procentų. Grąžindavo bankui tik tai, ką paimdavo – tai yra, pačią paskolą. Kaip ir buvo nurodyta jo sutartyje, kurią pasirašė bankininkai.

Nežiūrint į tai, kad klientas teisme įrodė teisę nemokėti procentų ir baudų, kurias iš jo norėjo išreikalauti bankas, iš banko jam iki šiol ateina SMS pranešimai. Juose rašoma, kad Aleksejevas, įskaičiavus delspinigius, komisinius mokesčius ir nuobaudas, skolingas bankui 45 tūkst. rublių. Šią sumą buvo bandoma iš jo išieškoti 2012 m. Tada teismas nustatė, kad beprocentė ir belimitė sutartis, pasirašyta 2008 m., visiškai teisėta.

2008 m. Voronežo gyventojas iš banko „Tinkoff kreditų sistemos“ paštu gavo pasiūlymą, kuriame smulkiu šriftu jam buvo siūloma paimti kreditą su dideliais procentais. Kartą jau nudegęs panašiu atveju, Aleksejevas išsiaiškino, kad įstatymai numato teisę į susitarimo laisvę abiem šalims, ir jis turi teisę bankui pasiūlyti savo sąlygas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.