Rusija sugrąžino imperinį pavadinimą Sankt Peterburgo stočiai

Rusijos premjeras Dmitrijus

D.Medvedevas įsakė vartoti originalų stoties pavadinimą „Carskojė selo“ („Caro kaimas“), kuris buvo panaikintas beveik prieš šimtmetį.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
D.Medvedevas įsakė vartoti originalų stoties pavadinimą „Carskojė selo“ („Caro kaimas“), kuris buvo panaikintas beveik prieš šimtmetį.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 11, 2013, 7:01 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:34 AM

D.Medvedevas įsakė vartoti originalų stoties pavadinimą „Carskojė selo“ („Caro kaimas“), kuris buvo panaikintas beveik prieš šimtmetį, 1918 metais, netrukus po bolševikų revoliucijos ir Romanovų dinastijos žlugimo.

Nuo 1918 metų ši stotis buvo vadinama „Detskojė selo“ („Vaikų kaimas“) - neutraliau, nes komunistai vengė visko, kas galėtų šlovinti nuverstus carus.

Šioje stotyje išlipa minios turistų, vykstančių aplankyti įspūdingų imperijos rūmų ir parko netoliese esančiame miestelyje, kurie yra vienas pagrindinių Rusijos turistinių objektų.

Miestelio pavadinimo istorija irgi komplikuota - anksčiau tai taip pat buvo Carskojė selo, o po revoliucijos - Detskojė selo. 1937 metais miestelio pavadinimas buvo pakeistas dar kartą ir jis tapo Puškinu - Rusijos nacionalinio poeto garbei, tačiau traukinių stotis išliko „Detskojė selo“.

Stoties pavadinimo pakeitimas palengvins gyvenimą turistams, kurie nori aplankyti „Carskojė selo“ ir kuriuos glumino tai, kad nebuvo jokios stoties tokiu pavadinimu.

Posovietinėje Rusijoje požiūris į Romanovų dinastiją, kurios paskutinį carą - Nikolajų II - bolševikai su visa šeima nužudė 1918 metais, yra komplikuotas.

Po daugelio metų, kai komunistai ją menkino, Romanovų dinastija išgyvena naują susidomėjimo bangą. Šiemet, minint 400-ąsias jos metines, rengiamos kelios parodos.

Carskojė selo buvo carų vasaros rezidencija, kurią ypač mėgo Nikolajus II. Geležinkelio linija iš Sankt Peterburgo į Carskojė selo buvo pati pirmoji Rusijoje - ji buvo atidaryta 1837 metais.

Rusijoje stočių ir vietovių pavadinimai kartais yra klaidinantys ir prieštaringai vertinami. Nors Sankt Peterburgo miestas žlugus Sovietų sąjungai atgavo savo imperinį pavadinimą, jo regionas oficialiai vis dar vadinamas Leningrado sritimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.