Kieno sraigtasparnis brangiausias?

Kokius sraigtasparnius savo kelionėms renkasi skirtingų valstybių vadovai? Kiek kam negaila pakloti už šią transporto priemonę? Nustebsite sužinoję, kieno sraigtasparnis pigiausias, o kas jam nepagailėjo gerokai didesnės sumos, praneša Forbes.ru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2013, 9:08 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:36 PM

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įkandin premjero Dmitrijaus Medvedevo persėdo į sraigtasparnį, kad išvengtų ar, priešingai, nesudarytų spūsčių ir taip sausakimšose Rusijos sostinės gatvėse.

Kad V.Putinas galėtų keliauti oru, Kremliuje specialiai įrengta aikštelė sraigtasparniui. Rusijos galva skraido Mi-8. Priešingai nei D.Medvedevas, savo kelionėms pasirinkęs užsienietiškus sparnus. V.Putino sraigtasparniu gali skristi trys ekipažo nariai ir 28 keleiviai. Jo ilgis – 25,31 metro, aukštis – 5,54 metro. Didžiausias greitis, kurį gali pasiekti Mi-8 – 250 km/val. Šis sraigtasparnis įkainotas 8,2 mln. JAV dolerių.

Mi-8 – sovietinis sraigtasparnis, sukurtas 1960-ųjų pradžioje. Tai – pats masiškiausias dviejų variklių sraigtasparnis pasaulyje. Netgi po to, kai valdininkams Rusijoje buvo nupirkti itališkieji „AgustaWestland“, V.Putinas skraido tik Mi-8. Beje, toks pat sraigtasparnis stovi ir Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos angare.

JAV vadovo Baracko Obamos sraigtasparnis VH-3D kainuoja mažiau nei kolegos iš Rusijos – 6,4 mln. JAV dolerių. Sraigtasparnis, kuris pajėgia išvystyti 267 kilometrų per valandą greitį, yra kito sraigtasparnio – „Sikorsky S-61 Sea King“ – gaminamo nuo 1961 metų, modifikacija. Tiesa, jau kitąmet baigiasi leidimas eksploatuoti 5,13 metro aukščio ir 22,15 metro ilgio VH-3D.

B.Obamos sraigtasparnis nudažytas žaliai ir baltai. Du pilotus, du operatorius ir dešimt keleivių galintis pakelti sraigtasparnis liaudžiai geriau žinomas „Marine One“ vardu. Taip vadinami abu JAV vadovo sraigtasparniai.

O štai Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus „AgustaWestland AW139“ brangesnis už B.Obamos ir V.Putino sraigtasparnius kartu sudėjus. Jis kainuoja 17 mln. JAV dolerių. Ir skrenda greičiau nei anie - „AgustaWestland AW139“ pasiekia 309 kilometrų per valandą greitį.

Itališkuoju sraigtasparniu V. Janukovyčius į Kijevą skrenda iš savo rezidencijos. Ir taip – nuo 2010-ųjų. Paties Ukrainos prezidento teigimu, jo 16,65 metro ilgio ir 4,95 metro aukščio sraigtasparnis kainuoja 6-9 mln. JAV dolerių, tačiau žiniasklaida skelbia, jog „AgustaWestland AW139“ kainuoja 17 mln. JAV dolerių. O kur dar vidaus apdaila.

Į „AgustaWestland AW139“ telpa du ekipažo nariai ir 15 keleivių.

„AgustaWestland“ sraigtasparniu skraido ir Indijos prezidentas Pranabas Mukherjee. Jo „AgustaWestland AW101“ kainuoja 21-25 mln. JAV dolerių, be vieno ar dviejų ekipažo narių sutalpina 30 keleivių, yra 22,8 metro ilgio, 6,62 metro aukščio ir išvysto 309 kilometrų per valandą greitį.

Indijos vyriausybė 2009 m. iš italų kompanijos „AgustaWestland“ užsakė 12 sraigtasparnių. Vienas jų atiteko valstybės galvai.

Supermoteriai Angelai Merkel – „Super Puma 332“. Vokietijos kanclerę skraidina kompanijos „Eurocopter“ sukurtas 15 mln. JAV dolerių kainuojantis sraigtasparnis. 2011-ųjų kovą 19,5 metro ilgio ir 4,97 metro aukščio sraigtasparnio skrydis vos nesibaigė liūdnai – ore nustojo veikti varikliai.

Pilotams suvaldyti jį pavyko iki žemės likus vos šimtui metrų. Tuo metu A.Merkel sraigtasparnyje nebuvo. „Super Puma 332“ gali pasiekti 315 kilometrų per valandą greitį, o jame telpa du-trys ekipažo nariai bei 20-24 keleiviai.

Tokį pat sraigtasparnį pasirinko ir Prancūzija, „Super Puma 332“ skraido ir Meksikos vadovas.

2011 m. lapkritį vienas šio modelio sraigtasparnių iš Meksikos prezidentui priklausančio orlaivių parko pateko į nelaimę. Per ją žuvo aštuoni žmonės, tarp jų – ir Vidaus reikalų ministerijos vadovas Jose Francisco Blake'as Mora.

Didžiosios Britanijos karalienę Elizabeth II skraidina „VIP S-76C“. Be Baltųjų rūmų JAV, nuo 1950-ųjų Didžiosios Britanijos karalienės oro parką aptarnauja „Sikorsky“. Du ekipažo narius ir 12-13 keleivių talpinantis modelis, kuriuo nuo 2009 m. skraido Elizabeth II – tai civilinis Sikorsky S-76, tik VIP klasės konfigūracijos. Elizabeth II sraigtasparnis kainuoja 7,9 mln. JAV dolerių, jo ilgis – 16 metrų, aukštis – 4,42 metro, o maksimalus greitis - 287 kilometrai per valandą.

„Sikorsky“ šeimos sraigtasparniu skraido ir Argentinos prezidentė Cristinos Fernandez de Kirchner. Ji į orą kyla 10 mln. JAV dolerių kainuojančiu „Sikorsky S-70-A-30“, kurio parametrai – tokie patys, kaip Didžiosios Britanijos vadovės Elizabeth II sraigtasparnio. Tiesa, priešingai nei ji, Argentinos galva skraido paprastu, o ne VIP klasės „Sikorsky“ modeliu. Jis gamyboje – nuo 1977-ųjų ir yra plačiai naudojamas Šiaurės bei Pietų Amerikos, Kinijos, Japonijos, Filipinų, Jordanijos, Saudo Arabijos bei kitų valstybių armijose.

Amerikiečių gamintojo „Bell Helicopter“ sraigtasparnio Bell 412 VIP versiją pasirinko Pakistanas. Šios valstybės vadovą skraidinantis sraigtasparnis talpina vieną-du ekipažo narius, 14 keleivių, išvysto 259 kilometrų per valandą greitį. 17,12 metro ilgio ir 4,57 metro aukščio Bell 412 kainuoja 6,7 mln. JAV dolerių.

Parengė Jovita Simonaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.