Tryliktais metais – du trylikti penktadieniai, skiriami trylikos savaičių

Penktadienis, tryliktoji mėnesio diena. Iš anglakalbių kraštų mus pasiekia prietaras, kad ši kombinacija lemia nelaimę. Ir visai nesvarbu, kad ispanakalbiams nelaimę neša tryliktoji diena, antradienis, o italams – penktadienis, septynioliktoji. Anglų kalbos ir su ja susijusios kultūros įtaka – mums didesnė už ispanų ar italų.

Vidutiniškai penktadienis, tryliktoji pasitaiko kas 212,35 dienų.<br>123rf nuotr.
Vidutiniškai penktadienis, tryliktoji pasitaiko kas 212,35 dienų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 13, 2013, 7:10 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:19 AM

2013 metai turi dvi datas, kuomet tryliktoji ir penktadienis sutampa – rugsėjį ir gruodį. Pažymėtina, kad abi šias datas skiria nei daugiau, nei mažiau, o lygiai trylika savaičių.

Vidutiniškai penktadienis, tryliktoji pasitaiko kas 212,35 dienų.

Egzistuoja įvairių versijų, kodėl penktadienis, tryliktoji diena užsitraukusi tokią prastą šlovę. Viena jų susijusi su bibliniais pasakojimais apie paskutinę vakarienę ir Kristaus nukryžiavimą. Esą, paskutinėje vakarienėje dalyvavo trylika apaštalų, ir tryliktasis buvo Judas, vėliau išdavęs savo mokytoją. O penktadienis buvo ta diena, kai Kristus buvo nukryžiuotas.

Be to, penktadienis buvo diena, kuomet buvo įprasta bausti nusikaltėlius. Kai kur jis vadintas kartuvių diena. Būdavo 13 laiptelių ant kartuvių, 13 vijų ant kartuvių virvės, o budeliui už darbą mokama 13 pensų.

Vienas pirmųjų paminėjimų literatūroje, kad tryliktosios dienos penktadienis yra nelaiminga diena – kompozitoriaus Gioachino Rossini biografija, pasirodžiusi 1869 m. Kompozitorius mirė 1868 m. lapkričio 13 d., penktadienį.

Bet ar iš tiesų penktadienį, tryliktąją įvyksta daugiau nelaimių nei kitomis dienomis?

Britų draudimo kompanija „Norwich Union“ tvirtina, kad dėl penktadienio, tryliktosios nelaimingų atsitikimų jie gauna daugiau pareiškimų, nei dėl bet kurios kitos dienos.

Tuo tarpu skrydžių statistikos puslapis Jetcost.co.uk rodo, kad šią ypatingą dieną klientų sumažėja iki 27 proc., nes žmonės penktadienį, tryliktąją bijo keliauti lėktuvais.

Manoma, kad penktadienį, tryliktąją įvykdoma kiek daugiau žmogžudysčių. Bet statistika rodo ką kita.

Olandijos draudimo statistikos centro 2008 m. duomenimis, „kai 13-oji mėnesio diena sutampa su penktadieniu, įvyksta mažiau nelaimingų atsitikimų, gaisrų ir vagysčių, nei kitais penktadieniais, nes žmonės prevenciškai būna atsargesni arba tiesiog pasilieka namuose.“

Olandijoje penktadienį, tryliktąją saugiau ir keliuose. Vidutiniškai penktadienį šalyje įvyksta apie 7,8 tūkst. eismo nelaimių, o penktadienį, tryliktąją – apie 7,5 tūkst.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.