Gelbėdamas banginį poilsiautojas paplaukiojo ant jo nugaros

Nardytojas iš Naujosios Zelandijos pasiplaukiojo ant kuprotojo banginio nugaros, kuomet bandė jį išnarplioti iš komercinio žūklės įrenginio Fidžio vandenyse, rašo nzherald.co.nz.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 15, 2013, 10:03 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:49 AM

25 metų Oklendo gyventojas Samas Jupe, atostogaudamas Fidžyje, netoli Byčkombo salos maža nuomota žvejybine valtimi plaukė į krantą ir kartu su kitais valtyje buvusiais žmonėmis apie 10 metrų gylyje pamatė kažką panašaus į didžiulį medžio kamieną.

Tai iš tiesų buvo 12 metrų ilgio kuprotasis banginis, įsinarpliojęs į komercinį žvejybinį tinklą su virvėmis ir plūduru.

"Atrodė, kad žvejybinis tinklas buvo apnarpliojęs banginį ilgą laiką”, – komentavo S.Jupe. Banginio uodega tinklo buvo suveržta kaip kamuolys.

"Banginis buvo akivaizdžiai streso būklėje", - sakė jis.

S.Jupe, “DiveHQ Westhaven” nardymo instruktorius centriniame Oklende, sustabdė valtį ir nusprendė pabandyti nupjauti tinklo lynus ir išlaisvinti banginį.

Tačiau vienintelis turimas peilis buvo "bukas peilis sviestui".

Pasinėręs į vandenį Samas pamatė, kad banginis negali pajudinti savo uodegos. Jis sugebėjo nupjauti žvejybinį plūdurą, ir netrukus banginis pradėjo plaukti.

Samas ir toliau laikė virvę, bandydamas išlaisvinti banginį, o tuo tarpu valtis sekė jį virš vandens.

"Aš įšokau į vandenį, manau, kad keturis ar penkis kartus, ir bandžiau nupjauti kuo daugiau tinklo lynų", - pasakojo jis.

Nors ir nenupjovus visų lynų, jis sakė, kad banginis atrodė "labiau atsipalaidavęs" ir gebėjo nuplaukti šalin.

"Atrodė, kad banginis suprato, kad mėginu kam padėti", – teigė Samas.

Kaip nardymo instruktorius Samas užtikrino, kad žinojo visas rizikas šokant į vandenį su 12 metrų ilgio žinduoliu.

"Aš paprasčiausiai galvojau, kad negaliu tiesiog taip palikti šio banginio, - sakė Samas. - Jeigu kas nors kitas būtų buvęs mano vietoje ir būtų turėjęs įgūdžių padėti, tas žmogus butų pasielgęs taip pat."

S.Jupe atvyko į Fidžį su 120 žmonių grupe penkių dienų pavasario atostogoms, suorganizuotoms Naujosios Zelandijos turizmo kompanijos.

"Jaučiausi nuostabiai grįžęs į paplūdimį. Ten 120 vakarėlio dalyvių, o tu tiesiog tarsteli “Aš ką tik jodinėjau banginiu”, - sakė Semas. - Nedažnai tu gali tai pasakyti."

Parengė Jurgita Kundraitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.